Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 4 ponttal, a frankfurti DAX-30 index pedig 8 ponttal emelkedhet, míg a párizsi CAC-40 index 2 ponttal, a milánói FTSE MIB mutató pedig 28 ponttal eshet a nyitásban.

Csütörtökön kezdődik a legfejlettebb iparosodott országok jegybankárainak a wyomingi Jackson Hole üdülőhelyen tartott évi rendes konferenciája, ezúttal a koronavírus-járvány miatt virtuális formában. Beszédet mond Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke, aki a várakozások szerint egy rugalmasabb monetáris politikát vázol fel, ideértve az inflációs stratégia megváltoztatását és új, a járvány káros gazdasági hatásainak leküzdését szolgáló eszközök felsorakoztatását.

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben vegyesen alakult a kereskedés csütörtökön, bár a legfrissebb kínai adatok - az iparvállalatok nyereségességének jelentős emelkedése - azt mutatják, hogy a kínai gazdaság a fellendülés útján halad. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) közép-európai idő szerint reggel nyolc óra körül 0,05 százalékos pluszban, 577,53 ponton állt.

Tokióban 0,38 százalékos mínuszban, Sydneyben viszont 0,18 százalékos pluszban zárt, míg Szöulban 0,86 százalékos mínuszban állt az irányadó mutató záráshoz közeledve. Sanghajban 0,45 százalékos, Sencsenben pedig 0,63 százalékos pluszban, de Hongkongban 0,81 százalékos mínuszt mutatott a tőzsdeindex nyolc órakor.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik.

A novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,26 százalékos pluszban, 46,28 dolláron, az októberi szállítású WTI pedig 0,09 százalékos nyereségben, 43,43 dolláron forgott reggel nyolc óra körül.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,60 százalékkal, 1941,66 dollárra, a decemberi szállítású aranyé pedig 0,21 százalékkal 1948,40 dollárra süllyedt a New York-i árupiacon.

Szerdán emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek, a csökkenő trend délután fordult meg arra a friss adatra, hogy a vártnál sokkal nagyobb mértékben emelkedett a tartós javak rendelésállománya júliusban az Egyesült Államokban. Javította a hangulatot az is, hogy az amerikai és a kínai kereskedelmi főtárgyalók május óta először ismét személyesen egyeztettek.

Londonban 0,14 százalékkal, Frankfurtban 0,98 százalékkal, Párizsban 0,80 százalékkal, Milánóban 0,54 százalékkal, Madridban pedig 0,21 százalékkal emelkedett az irányadó mutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,30 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,32 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,81 százalékkal nőtt. A BUX is zöld napot tudhatott maga mögött, még ha a forgalom alacsony is volt.

New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 0,30 százalékos, az S&P 500-as mutató 1,02 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 1,73 százalékos pluszban zárt szerdán.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!