Az európai befektetői hangulaton jócskán lendített az a tény, hogy márciusban a járvány előtti szintre, a hosszú távú átlaghoz tért vissza a fogyasztói bizalom az euróövezetben és az EU-ban is az Európai Bizottság felmérésének előzetes adatai alapján. Mindazonáltal az újabb járványvédelmi korlátozások miatt a reméltnél lassúbb gazdasági növekedési kilátások óvatosságra intik a befektetőket.

A német növekedési kilátásokat például két gazdaságkutató intézet is rontotta szerdán. Az ifo számításai szerint a decemberben jelzett 4,2 százalék helyett 3,7 százalékos lehet az idei növekedés, az IW szerint pedig 4 százalék helyett 3 százalékkal nőhet a német bruttó hazai termék.

A brit gazdaság esetében viszont váratlanul erőteljes élénkülésre vallanak a szerdán ismertetett előzetes márciusi aktivitási mérőszámok: kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) márciusban hét hónapja nem mért csúcsra emelkedett.

Londonban 0,2 százalékkal emelkedett zárásra az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,4 százalékkal gyengült, a CAC-40 Párizsban pedig 0,03 százalékkal végzett magasabban a keddi zárásnál. Milánóban 0,4 százalékos, Madridban 0,6 százalékos erősödéssel végződött a szerdai tőzsdenap. A Stoxx Europe 600 indexe 0,02 százalékos pluszban zárt.

A keddi hat százalékos eséssel elért egy havi mélypontról indultak emelkedésnek szerdán a világpiaci olajárak ellátási aggodalmak miatt. A Szuezi-csatornán keresztbe fordult és megfeneklett egy konténerhajó, ami megakasztotta a hajóforgalmat. A tengeri áruszállítási forgalomnak mintegy tíz százaléka halad át a Szuezi-csatornán, ezen belül a közel-keleti olajexportnak a nagy része.

Az európai kereskedési idő végén a Brent nyersolaj 5,43 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 64,09 dolláron, a WTI ára pedig 5 százalékkal emelkedett 60,66 dollárra.

Az európai tőzsdezárást követően a tengerentúlon vegyesen teljesítettek a vezető indexek. A Dow 0,8, az S&P 500 0,3 százalékos pluszban, míg a Nasdaq 0,8 százalékos mínuszban állt.

Az eurót 0,14 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1833 dolláron, az arany spot ára 0,66 százalékkal unciánként 1736,45 dollárra emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!