Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csütörtökön az európai tőzsdék vegyesen zártak, többségében nyereséggel. Az FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 európai indexek 0,42 és 0,46 százalékkal zártak magasabban, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,64 százalékkal emelkedett. Mindhárom index fél százaléknyi nyereséget ért el a hét eleje óta.

Az Európai Bizottság 3,8 százalékra csökkentette a blokk idei GDP-növekedésére vonatkozó előrejelzését a még novemberben prognosztizált 4,2 százalékról. A 2022-es előrejelzést viszont 3,0 százalékról 3,8 százalékra emelte, hangsúlyozva, hogy az egyes tagországok növekedésében éles eltérések mutatkoznak majd. A blokk egészének teljesítménye pedig 2022 közepére térheti vissza a krízis előtti szintre.

Londonban 0,07 százalékkal, Frankfurtban 0,77 százalékkal emelkedett csütörtökön a tőzsdeindex, a milánói index pedig 0,18 százalékos nyereséget ért el. A párizsi tőzsdeindex 0,02 százalékkal, a madridi 0,34 százalékkal zárt alacsonyabban.

Az indexek hét eleje óta elért eredménye nagyon különböző. A londoni 0,6 százalékkal emelkedett, a frankfurti 0,1 százalékkal csökkent. Párizsban 0,2 százalékkal, Milánóban 1 százalékkal emelkedett, Madridban pedig 2,2 százalékot veszített.

Az amerikai tőzsdék vegyesen zártak csütörtökön, az ünnep miatt zárva tartó ázsiai piacok pedig nem adtak iránymutatást a pénteki globális tőzsdenap várható alakulásához.

Az olajár nyolc napos hegymenet után elért 13 havi csúcsról korrigál lefelé. A Brent ára 61 dollár, a WTI ára pedig 58 dollár alá csökkent. Az OPEC és a Nemzetközi Energiaügynökség egyaránt lefelé korrigálta idei globális olajkeresleti prognózisát a koronavírus-járványnak a korlátozások feloldását hátráltató elhúzódása miatt.

Az európai tőzsdék pénteki nyitása előtt bő két órával a Brent nyersolaj ára 0,56 százalékkal állt alacsonyabban 60,80 dolláron hordónként, a WTI ára pedig 0,60 százalékkal csökkent 57,89 dollárra.

Az eurót 0,02 százalékkal jegyzik gyengébben 1,2125 dolláron, az arany spot ára 0,13 százalékkal unciánként 1823,03 dollárra csökkent. Az arany ára a csökkenéssel együtt is fél százalékos nyereségben áll a hét eleje óta, ami három hete a legjobb teljesítménye lehet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!