A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 374,18 pontos, 1,08 százalékos csökkenéssel, 34 144,57 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 13 milliárd forint volt, a vezető részvények a stagnáló Richter kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest - összesített az MTI.

Estek a nemzetközi részvénypiacok is: a New York-i tőzsdén 1 százalék körüli indexcsökkenéssel indult csütörtökön a kereskedés, és délután komoly mínuszban voltak a vezető európai tőzsdék is.

Kéri Lajos, az Erste Befektetési Zrt. vezető üzletkötője a Fed elnökének szerdai beszédével magyarázta a tőzsdei eséseket. Jerome Powell az elhúzódó recesszió veszélyére figyelmeztetett, további intézkedésekre szólította fel a Fehér Házat és a kongresszust annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány ne okozzon hosszú távú károkat a gazdaságnak.

A Fed elnöke sokkal borúsabb jövőképet festett, mint amit a piac árazott - véli a vezető üzletkötő. Már sokan megszólaltak azzal kapcsolatban, hogy túlontúl optimista a piac, túlságosan elszálltak az árazások a valóságtól. Úgy tűnik, Powell beszéde volt az utolsó csepp a pohárban, ami elindította lefelé a tőzsdéket.

Csütörtökön jött egy munkaerőpiaci adat is az Egyesült Államokból, ami nem mutatott jelentős változást az előző hetihez képest, de rosszabb lett a vártnál. Azt lehet látni, hogy továbbra is nő a friss munkanélküli segélyért folyamodók száma, ami ugyancsak negatívan hatott a részvénypiacokra, de lényegében Powell beszéde volt az esés kiváltója - mondta Kéri Lajos, aki úgy véli, a jövő hét izgalmas lesz, várhatóan kiderül ugyanis, hogy jókora esés és akár új mélypontok jönnek, vagy csak egy 5-10 százalékos korrekció lesz, és szépen, lassan megy minden tovább.

A Mol árfolyama 8 forinttal, 0,40 százalékkal 1992 forintra csökkent, 2,1 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 220 forinttal, 2,42 százalékkal 8875 forintra esett, forgalmuk 6,5 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom 7 forinttal, 1,75 százalékkal 393 forintra gyengült, forgalma 156,2 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama nem változott, 6935 forintot ért, forgalmuk 2,6 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3242,32 ponton zárt csütörtökön, ez 54,21 pontos, 1,64 százalékos csökkenés a szerdai záráshoz viszonyítva.

Gyengülés a főbb nyugat-európai tőzsdéken

Jelentős mínuszban zárták a csütörtöki kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek - írta az MTI.

A londoni FTSE-100 mutató 2,75 százalékkal, a frankfurti DAX-index 1,95 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 1,65 százalékkal gyengült szerdai záróértékéhez képest.

Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 1,79 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején, 17.30 órakor a Dow Jones ipari átlag 0,47 százalék, az S&P 500-as index 0,61 százalék, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,93 százalék gyengülést jelzett.

Az északi-tengeri Brent hordónkénti ára 1,08 dollárral (3,70 százalékkal) 30,27 dollárra emelkedett.

A New York-i árupiacon az arany ára unciánként 1,56 százalékkal (26,75 dollárral) 1743,15 dollárra nőtt.

Egy euróért 1,0798 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon a reggel nyolckor jegyzett 1,0805 dollár után.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!