Az egyre emelkedő jegybanki alapkamatok lehetősége már rövid távon, akár a csütörtöki kerekedésben is komoly esésekhez vezetnek a tőzsdéken. A Federal Reserve bejelentette, hogy márciusban kamatot emel, illetve kamatemelési ciklusba fog az Egyesült Államok jegybankja, mindez az IMF figyelmeztetése szerint látványos piaci kilengésekhez vezet.

A Fed döntése mindenképp indokolt a rekordmagasságokban lévő inflációs adatokat látva, ami a világon is mindenhol így van. Ezért januárban a Magyar Nemzeti Bank is a vártnál nagyobb mértékben, 50 bázisponttal emelte az alapkamatot, és előrevetítette, hogy egy hosszú folyamatban lehet csak megfogni az árakat. Ez több iparágban gondokat fog jelenteni a magasabb kamatok miatt lassuló gazdasági növekedés okán, ami egyes szektorok forrásbevonási lehetőségeire aránytalanul fájdalmasan hathat.

A CNBC által megszólaltatott szakértők szerint általában változékony időszak vár a nagyobb kockázatot jelentő befektetési termékeke, például a részvények piacán. Ezt a jegybankok a tiszta iránymutatással és kiszámíthatósággal ellensúlyozhatják. Regionálisan is nagy eltérések várhatóak, a magasabb megtérülést ígérő, és emellett biztonságosabb amerikai befektetések érzékelhető tőkekivonást hozhatnak a fejlődő piacokon, másképp fogalmazva, az erős dollár elszívja a pénzt. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!