Szokásos éves, részvényeseinek írt levelében Warren Buffett arról tájékoztatott, hogy halála után sem kerül piacra Berkshire Hathaway-ben meglévő részesedése. A világ harmadik leggazdagabb embereként számon tartott milliárdos részletesen ismertette, hogy milyen lépéseket tettek visszavonulása előkészítésére a cégben.

A Berkshire már 2018-ban két alelnököt nevezett ki - emlékeztet a Financial Times - az utódlási terv részeként. A cég befektetőinek az idei májusi éves közgyűlésen lesz majd alkalmuk arra, hogy kérdéseket tegyenek fel a két alelnöknek, Greg Abelnek Ajit Jain-nek. Buffett elmondása szerint arra utasította végrendeletének kijelölt végrehajtóit, hogy halála esetén se értékesítsék Berkshire Hathaway részvényeit.

Charlie és én már rég beléptünk a veszélyeztetett korba - utalt 96 éves elnökhelyettesére, Charlie Mungerre - s ez nem túl jó hír számunkra. Azonban a részvényeseknek nem kell aggódniuk a Berkshire 100 százalékosan felkészült távozásunkra - írta.

A levélben Buffett megvédte a Berkshire elmúlt évben folytatott stratégiáját is, amely szerint a cég hatalmas készpénzállományának egyre nagyobb részét fekteti részvényekbe, miután nem talál megfelelő, sok milliárd dolláros akvizíciós célpontot. A Berkshire egyébként tavaly az egyik leggyengébb teljesítményét nyújtotta az elmúlt évtizedben a részvénypiac egészével összehasonlítva.

Mint írta, nagyon ritkává vált a lehetőség, hogy megfelelő minőségű cégeket megfelelő áron lehessen megvásárolni. E helyett növelték a cég befektetési portfólióját, többek között olyan cégek részvényeivel, mint az Apple vagy az American Express. Ennek oka, hogy sokkal gyakrabban adódott a lehetőség, hogy a tőzsde átmeneti gyengélkedése miatt tudtak nagyobb nagyobb, azonban nem kontrollt biztosító részesedést vásárolni nyilvános társaságokban, amelyek megfeleltek a Berkshire standardjainak. Ezt az irányvonalat egyébként meg is védte Buffett, mondván, a részvénybefektetéseire eső visszatartott nyereség nagysága elérte tavaly a 8 milliárd dollárt, ez azonban nem jelent meg a Berkshire nettó eredményében.

Más nagy befektetési társaságok esetében a befektetők nem találnák igazán fontosnak azt, hogy ezek a nyereségek nem jelennek meg a számokban, a Berkshire esetében azonban kiemelkedőnek tűnik ez a hiányosság - írta.

Buffett levelét általában nagy érdeklődéssel olvassa a befektetői társadalom, mivel abban meglehetősen alaposan ki szokta fejteni véleményét a gazdaságról és a politikai fejleményekről. Az idei levélben azonban elég lazán foglalkozott ilyen témákkal, e helyett elismételte, hogy az adóváltozások eltorzították a Berkshire eredményét és azt, hogy mennyire fontos eszköz a kamatos kamat.

A Berkshire tavaly 81,4 milliárd dolláros eredményt ért el, ez nagy ugrás az egy évvel korábbi mindössze 4 milliárd dollárhoz képest. A csoport nyereségessége azért vált a kimutatások szerint nagyon hektikussá, mert az adótörvények változása miatt minden évben el kell hogy számolja a részvényportfóliójának piaci értékében beállt változásokat. Ha a portfólióban tartott részvények 53,7 milliárd dolláros felértékelődését figyelmen kívül hagyjuk, akkor a cég működési eredménye 3,3 százalékos csökkenést mutatott. A Berkshire hatalmas készpénzállományának nagysága alig változott a szeptember végi 128 milliárd dollárhoz képest.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!