Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szokásos éves, részvényeseinek írt levelében Warren Buffett arról tájékoztatott, hogy halála után sem kerül piacra Berkshire Hathaway-ben meglévő részesedése. A világ harmadik leggazdagabb embereként számon tartott milliárdos részletesen ismertette, hogy milyen lépéseket tettek visszavonulása előkészítésére a cégben.

A Berkshire már 2018-ban két alelnököt nevezett ki - emlékeztet a Financial Times - az utódlási terv részeként. A cég befektetőinek az idei májusi éves közgyűlésen lesz majd alkalmuk arra, hogy kérdéseket tegyenek fel a két alelnöknek, Greg Abelnek Ajit Jain-nek. Buffett elmondása szerint arra utasította végrendeletének kijelölt végrehajtóit, hogy halála esetén se értékesítsék Berkshire Hathaway részvényeit.

Charlie és én már rég beléptünk a veszélyeztetett korba - utalt 96 éves elnökhelyettesére, Charlie Mungerre - s ez nem túl jó hír számunkra. Azonban a részvényeseknek nem kell aggódniuk a Berkshire 100 százalékosan felkészült távozásunkra - írta.

A levélben Buffett megvédte a Berkshire elmúlt évben folytatott stratégiáját is, amely szerint a cég hatalmas készpénzállományának egyre nagyobb részét fekteti részvényekbe, miután nem talál megfelelő, sok milliárd dolláros akvizíciós célpontot. A Berkshire egyébként tavaly az egyik leggyengébb teljesítményét nyújtotta az elmúlt évtizedben a részvénypiac egészével összehasonlítva.

Mint írta, nagyon ritkává vált a lehetőség, hogy megfelelő minőségű cégeket megfelelő áron lehessen megvásárolni. E helyett növelték a cég befektetési portfólióját, többek között olyan cégek részvényeivel, mint az Apple vagy az American Express. Ennek oka, hogy sokkal gyakrabban adódott a lehetőség, hogy a tőzsde átmeneti gyengélkedése miatt tudtak nagyobb nagyobb, azonban nem kontrollt biztosító részesedést vásárolni nyilvános társaságokban, amelyek megfeleltek a Berkshire standardjainak. Ezt az irányvonalat egyébként meg is védte Buffett, mondván, a részvénybefektetéseire eső visszatartott nyereség nagysága elérte tavaly a 8 milliárd dollárt, ez azonban nem jelent meg a Berkshire nettó eredményében.

Más nagy befektetési társaságok esetében a befektetők nem találnák igazán fontosnak azt, hogy ezek a nyereségek nem jelennek meg a számokban, a Berkshire esetében azonban kiemelkedőnek tűnik ez a hiányosság - írta.

Buffett levelét általában nagy érdeklődéssel olvassa a befektetői társadalom, mivel abban meglehetősen alaposan ki szokta fejteni véleményét a gazdaságról és a politikai fejleményekről. Az idei levélben azonban elég lazán foglalkozott ilyen témákkal, e helyett elismételte, hogy az adóváltozások eltorzították a Berkshire eredményét és azt, hogy mennyire fontos eszköz a kamatos kamat.

A Berkshire tavaly 81,4 milliárd dolláros eredményt ért el, ez nagy ugrás az egy évvel korábbi mindössze 4 milliárd dollárhoz képest. A csoport nyereségessége azért vált a kimutatások szerint nagyon hektikussá, mert az adótörvények változása miatt minden évben el kell hogy számolja a részvényportfóliójának piaci értékében beállt változásokat. Ha a portfólióban tartott részvények 53,7 milliárd dolláros felértékelődését figyelmen kívül hagyjuk, akkor a cég működési eredménye 3,3 százalékos csökkenést mutatott. A Berkshire hatalmas készpénzállományának nagysága alig változott a szeptember végi 128 milliárd dollárhoz képest.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!