Bedől a gazdaság, száguld a tőzsde - van ennek értelme?

Hatalmasat zuhant a globális gazdaság a járványra adott kényszerintézkedések következtében. Az amerikai tőzsde ennek ellenére szárnyal, s már 24 százalékkal jár márciusi mélypontja felett. Az elemzők keresik az okát a nagy ellentmondásnak.
Lovas-Romváry András, 2020. április 29. szerda, 19:28
Fotó: Shutterstock - képünk illusztráció

Elképesztően naggyá vált a divergencia a gazdaság valós teljesítménye és a tőzsdei árfolyamok között. Az elemzők azt találgatják, vajon ennek mi lehet az oka és tartós lehet-e az elmúlt egy hónapban tapasztalt tőzsdei feltámadás - írja összefoglalójában a Financial Times.

A frissen napvilágra került adatok azt mutatják, hogy a gazdaság még annál nagyobbat esett a korlátozásoknak következtében, mint amire eredetileg számítottak. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) friss előrejelzése szerint a globális recesszió mértéke a legnagyobb lehet az 1930-as Nagy gazdasági világválság óta.

Néhány befektető még mindig nem tért magához a járvány okozta sokktól. "Tényleg teljesen ismeretlen terepen járunk. Van egy szörnyű, méreteiben a Nagy gazdasági világválságra emlékeztető visszaesésünk, amely olyan gyors, mint a '87-es tőzsdekrach és olyan félelemhullám párosul hozzá, amihez foghatót a 2001 szeptember 11-i terrortámadások váltottak ki" - mutatott rá Liz Ann Sonders, a Charles Schwab vezető befektetési stratégája. Ehhez képest a részvénypiac egy hónapja száguld felfelé.

Medvepiac...vagy mégsem?

Az emelkedést eleinte egyszerű medvepiaci rallynak minősítette mindenki, olyan átmeneti emelkedésnek, amely a nagy esések közben gyakran kibontakozik. Ehhez képest az emelkedés mértéke már elérte a 23 százalékot is, ha csak az S&P 500-as indexet nézzük. Márpedig a 20 százaléknál nagyobb rallykat bikapiacnak is szokta nevezni a befektetők egy része.

Az emelkedésnek köszönhetően a piac ledolgozta a február vége óta elszenvedett zuhanásának a felét, az FTSE All-World globális részvényindexe ismét olyan szintre emelkedett, amelyet először 2017 nyarán, az amerikai adócsökkentések okozta emelkedés során lépett át - írja a brit lap. Az általuk megkérdezett elemzők egyöntetű véleménye az volt, hogy az emelkedés mozgatói a nagy jegybankok intézkedései voltak, amelyekkel a válság hatásait igyekeztek tompítani.

A Citigroup becslései szerint a legnagyobb jegybankok idén 5 ezer milliárd dollár értékben vásárolnak idén kötvényeket, élükön az amerikai Federal Reserve-el, amely már most a 2008-2009-es válság csúcsán alkalmazott élénkítés duplájánál jár. Ráadásul a Fed most már olyan, korábban tabunak számító eszközökből is vásárol, mint például a bóvli kötvények. A különböző likviditásösztönző és gazdaságélénkítő csomagok, amelyeket az elmúlt hónapokban bejelentettek világszerte, mind a járvány miatti korlátozások hatásait hivatottak enyhíteni. Az IMF becslései szerint ezek értéke világszerte összesítve elérheti a 14 ezer milliárd dollárt.

Elég lesz ez?

A Fed nagyon is világossá tette, hogy bármit hajlandó megtenni a gazdaság mentése érdekében. A kérdés csak az, hogy ez elegendő lesz-e - mondta Joyce Chang, a JPMorgan globális elemzési osztályának vezetője.

Úgy néz ki, sok befektető szerint igen. A technológiai szektor ismét vezeti az emelkedést, de még az utazási irodák és a szabadidős tevékenységekhez kapcsolódó cégek részvényei is jó 24 százalékkal ugrottak meg. Ezzel utóbbiak idei vesztesége 37 százalékra mérséklődött. Az összefoglaló szerint a befektetők már nem is az idei számokat nézik, ez az év már elúszott, hanem 2021-re koncentrálnak.

Technikai tényezők is segítik a rallyt. A JPMorgan szerint a bankok fedezeti ügyletei, valamint az olyan befektetési stratégiák, amelyek a csökkenő volatilitásra vásárlással reagálnak szintén a vevői oldalt erősítik, s ez most kevésbé likvid piacon erősebb emelkedést eredményez.

Mi lehet ebből?

Ráadásul az optimisták a historikus adatokban is találhatnak reményre okot adót. A Bespoke Investment Group például végignézte az összes korábbi nagy amerikai tőzsdei összeomlást. Ők arra jutottak, hogy ha egy krach után a piac az esés legalább felét ledolgozza az azt jelenti, hogy a korábban beállított mélypontig már nem esnek újra vissza az árfolyamok.

Persze ez alól is van kivétel, ez pedig az 1929-es összeomlás. Akkor a tőzsde az 1929 novemberi mélypontot követően márciusig 44 százalékkal emelkedett, majd ezután újabb 80 százalékot esett, s egészen 1954-ig nem érte el korábbi csúcsát.

Vannak olyanok, akik szerint ez utóbbi tűnik most a valószínűbb forgatókönyvnek. Paul Singer, az Elliott Management vezetője arra figyelmeztetett például, hogy könnyen visszatérhet a korábbi esés és a vezető indexek február végi csúcsuk felére is eshetnek. Szerinte a hatalmas ösztönzőcsomagok és a pénznyomtatás újabb körei ellenére hatalmas a jövőt övező bizonytalanság a gazdasági ágazatok széles körében. Ez nem az a helyzet, amikor elképesztően jó vételi lehetőségeket kéne keresni a piacon - írta befektetőinek.

Liz Ann Sonders szerint azonban még ha a részvénypiac nem is kerül újból a március végi mélypontokra, akkor is az a jellemző, hogy a mostanihoz hasonló visszaesések közepette nagyon sok hamisnak bizonyuló áremelkedés bontakozik ki a piacon, amelyeket masszív eladási hullámok követnek. Bárki, aki azt gondolja, hogy a kilábalás egy egyenes vonal mentén történik majd, álomvilágban él - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

halacska40, 2020.04.30 19:53

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2: Nagyon ügyi vagy:))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.04.30 19:22

@halacska40: aranyat vegyél, vagy aranybánya-részvényeket. Én is azt teszem már évek óta. Az orosz Polyus Gold aranybánya-vállalaton például 150% nyereségem van az elmúlt 2 évben. (Régebben ülök benne, vagy 10 éve, csak sajnos a többségi tulajdonos egy időre kivonta a részvényeit azaz GDR-eit a nyugati tőzsdékről, a moszkvai tőzsdén meghagyta de ahhoz akkoriban még nem volt hozzáférésem, ezalatt pedig 7-szeresére nőtt az árfolyama.)

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

halacska40, 2020.04.30 18:55

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2020.04.30 18:25

@halacska40: Először is a nyárból nem lesz soha tél anélkül hogy egy komolyabb lehűlést követően ne lenne korrekció. de attól még nyilvánvaló hogy a kutya nem eszi meg a telet. A tőzsdei árfolyam se megy le visszapattanások nélkül. Ami a FED és a többi nemzetközi pénzintézet, valamint a jegybankok akcióit illeti, nos erre mondtam hogy bivalyerős bácsit ez nagyon kifárasztja, és mikor újra erőt gyűjt az meg fogja viselni a gazdaságot és a részvényárfolyamot is. Aki addig nem ad el az így járt. nyilván nem lehet egy hanyatló gazdasági helyzetben arra játszani hogy ez nem fog realizálódni a részvény árfolyamokban. Olyan ez mint amikor feldobnak egy rakétát, amit nem a rakétahajtóművektől, csupán a dobás lendületétől emelkedik. Mindenki tudja hogy ebből bukta lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

halacska40, 2020.04.30 07:45

A FED Rt havonta szinte a német éves GDP mennyiségével nyúl a piac alá és okoz hamis euforiát. Tegnap USA GDP -jelentés -4,8%, 20 millás munkanélküliség. Követketző Q2 35 millásra várható és a piac hasít még a legxarabb hírekre is. Nehéz így a speka. Trump választásra gyúrnak? Nyugdíjakat mentenek? Nem akarják,hogy az alacsony részvényárak nem kívánt megnövekedett kínai részesedéseket generáljanak? Nem tudom,de valami itt qrvára nem gömbölyű és nagy lufidurranás lesz belőle. Én meg rágom a kefét,mert korán eladtam.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html