A páneurópai STOXX Europe 600 index 0,49 százalékkal kezdett alacsonyabban, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,43 százalékkal csökkent.

 

  • Londonban 0,76 százalékkal kezdett alacsonyabban az FTSE-100 index.
  • Frankfurtban a DAX 0,44 százalékkal csökkent,
  • a párizsi CAC-40 index 0,55 százalékkal csökkent.
  • Milánóban 0,60 százalékkal, Madridban 0,42 százalékkal nyitott alacsonyabban a tőzsde.

 

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 45 715,33 ponton nyitott hétfőn. A pénteki záró értékéhez képest nem változott.

A nyersolaj ára hétfőn mintegy három százalékkal csökkent. A WTI ára ezzel tavaly december óta, a Brent ára az idén január óta a legalacsonyabb szintre esett vissza.

A zéró-Covid politika ellen Kínában kirobbant tüntetések óvatosságra intették az olajpiaci kereskedőket az olajkeresleti kilátásokat illetően. Olajár-csökkentő hatást lehet tulajdonítani annak is, hogy az Egyesült Államok engedélyt adott a Chevron Corp-nak a venezuelai olajkitermelés folytatására. A világpiaci olajár már a negyedik egymást követő héten csökken a globális recessziós aggodalmak miatt.

Az európai kereskedési idő kezdetén a WTI nyersolaj ára 2,39 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi piacon hordónként 74,45 dolláron. A Brent ára 2,81 százalékkal csökkent 81,28 dollárra.

Az arany spot ára 0,30 százalékkal csökkent unciánként 1750,85 dollárra. Az eurót 0,16 százalékkal jegyezték gyengébben az európai kereskedés kezdetén 1,03758 dolláron.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!