A közlemény szerint a jegybank ugyanezt a mértékű befolyás szerzést a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.-ben (EMABIT) is engedélyezte a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft.-nek.

Hozzátették, az MNB egyúttal úgy döntött, hogy a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. "A" sorozatú törzsrészvényei vonatkozásában a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. által tett kötelező nyilvános vételi ajánlat jóváhagyása miatt indult eljárás folytatódhat.

A jegybank engedélye, valamint a Gazdasági Versenyhivatal a tárgykörben kelt hatósági bizonyítványának kiállításának következtében az ajánlat érdemi elbírálásának valamennyi akadálya elhárult - olvasható a társaság közleményében az MTI szerint.

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. júniusban közölte, hogy részvényeire a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. kötelező nyilvános vételi ajánlatát benyújtotta a Magyar Nemzeti Bankhoz felügyeleti jóváhagyásra A vételi ajánlatot azért tették, mert a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. tulajdonosi részesedése a CIG-ben 32,9 százalék volt, de 33 százaléknál többet akartak szerezni. Ez utóbbi feltétele a nyilvános ajánlattétel.

Az akkori tájékoztatás szerint a CIG papírjainak 3 havi súlyozott átlagára 326,5378 forint volt, míg az egy részvényre jutó saját tőke 147,21 forintot tett ki. A törvény szerint az ajánlati árnak e két összeg magasabbikát meg kell haladnia, így határozták meg a 327 forintot.

A Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. nagyvállalati ügyfelek kiszolgálására szakosodott, egyedi igényeket kielégítő nagyvállalati biztosítási megoldásokat kínál. A társaság 2003-ban alakult, árbevétel alapján ezen a piacon a legnagyobb szereplő Magyarországon. A 12 vállalatból álló cégcsoport árbevétele 2020-ban 9 milliárd forintot meghaladó volt, az általuk közvetített biztosítások díjállománya meghaladta a 100 milliárd forintot.

Az idén az első fél évben a CIG Pannónia csoport bevétele 18,4 milliárd forintra nőtt, ami 68 százalékos növekedés a múlt év azonos időszakához képest. A konszolidált adózott nyereség 668 millió forinttal 506 millió forintra apadt. A cég saját tőkéje az év végi 13,8 milliárd forintról 13,6 milliárd forintra csökkent 2021 első hat hónapjában.

A CIG Pannónia részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír kedden 0,32 százalékos emelkedéssel, 315 forinton zárt, éves maximuma 379, minimuma 265 forint volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!