Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A dokumentum szerint a vételi ajánlatot azért teszik, mert a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. tulajdonosi részesedése a CIG-ben elérte a 32,9 százalékot, de a kft. meg kívánja haladni a 33 százalékot. Ez utóbbi feltétele a nyilvános ajánlattétel.

A tájékoztatás szerint a CIG papírjainak 3 havi súlyozott átlagára 326,5378 forint volt, míg az egy részvényre jutó saját tőke 147,21 forintot tett ki. A törvény szerint az ajánlati árnak e két összeg magasabbikát meg kell haladnia, így határozták meg a 327 forintot.

A CIG Pannónia részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír pénteken 335 forinton zárt, éves maximuma 388, minimuma 165 forint volt. Eddigi legmagasabb ára 950 forint volt, 2011 áprilisában, a legalacsonyabb 100 forint, tavaly márciusban.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavaly novemberben engedélyezte, hogy a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-ben a Hungarikum Alkusz Kft. 20 százalékos határértéket meghaladó, de 33 százalékot el nem érő közvetlen tulajdonon alapuló minősített befolyást szerezzen.

Ennek előzménye, hogy a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. szeptember 24-én megállapodott az Opus Global Nyrt.-vel, hogy utóbbitól megvásárolja a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. alaptőkéjének 24,85 százalékát megtestesítő részesedését, 23 466 020 darab részvényt. Az erről megkötött szerződés hatályba lépéséhez szükség volt az MNB engedélyére - írta az MTI.

Keszthelyi Erik, a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. társtulajdonosa és ügyvezető igazgatója akkor azt közölte: pénzügyi- és stratégiai befektetésként tekintenek a CIG Nyrt.-re és leányvállalatára.

A Kft. a nyilvános vételi ajánlat tájékoztatója szerint tőzsdei vásárlásokkal tovább növelte részesedését a CIG-ben, a jegybank által meghatározott határig.

A Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. nagyvállalati ügyfelek kiszolgálására szakosodott, egyedi igényeket kielégítő nagyvállalati biztosítási megoldásokat kínál. A társaság 2003-ban alakult, árbevétel alapján ezen a piacon a legnagyobb szereplő Magyarországon. A 12 vállalatból álló cégcsoport árbevétele 2020-ban 9 milliárd forintot meghaladó volt, az általuk közvetített biztosítások díjállománya meghaladta 100 milliárd forintot.

Az idén az első negyedévben a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. adózott eredménye 383 millió forintra nőtt a tavalyi év azonos időszakában mért 243 millió forint nyereség után. A csoport teljes átfogó jövedelme 67 millió forint veszteség volt január-márciusban az egy évvel korábbi 1,18 milliárdos mínusszal szemben. A saját tőkéje a 2020. év végi 13,894 milliárd forintról 13,795 milliárd forintra csökkent az első negyedévben. A saját tőke változását a teljes átfogó jövedelem 67 millió forintos veszteségének elszámolása és a visszavásárolt saját részvények összege (mínusz 32 millió forint) okozta.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!