Mint írták, a központi értéktárakról szóló CSDR rendelet legfontosabb célkitűzései az értékpapír-kiegyenlítési infrastruktúrák biztonságának és hatékonyságának növelése az Európai Unióban, valamint egyenlő versenyfeltételek megteremtése a központi értéktárak között. A rendelet a központi értéktárakon túlmenően a tőkepiaci szereplők széles körét érintően is új, szigorú rendelkezéseket léptet hamarosan életbe.

Az új szabályozás a központi értéktárak számára az engedélyezésre, ügyfélbefogadásra és kockázatkezelésre, továbbá fizetőképességük megtartása érdekében egységes tőkekövetelmények és prudenciális szabályok biztosítására, az üzemeltetésre és irányításra, valamint a szolgáltatások nyújtására vonatkozó egységes szabályrendszer létrehozására törekszik.

Ebben az összefüggésben a CSDR megköveteli, hogy az összes uniós központi értéktár új engedélyezési eljárást kezdeményezzen. A magyar jogszabályok alapján szakosított hitelintézetként működő Keler központi értéktári és hitelintézetként banki jellegű kiegészítő szolgáltatásaira is a Magyar Nemzeti Banktól(MNB) CSDR engedélyt kapott.

A Keler-nek fontos mérföldkövet sikerült teljesítenie az engedély megszerzésével - mondta Demkó-Szekeres Zsolt, a Keler Zrt. vezérigazgatója a közlemény szerint. Hozzátette: az értékpapírok kibocsátásának, valamint az értékpapír tranzakciók kiegyenlítésének legfontosabb háttérintézményeként jelentős lépést tettek nemcsak a hazai, hanem az európai tőkepiac rugalmasabb, biztonságosabb és átláthatóbb működése felé. "Ez a siker mindnyájunk közös sikere, melyhez az elmúlt években minden kolléga extra erőfeszítésére szükség volt" - fogalmazott.

Kiemelte: Keler és az MNB közötti példás együttműködés vezetett az európai szintű engedély megszerzéséhez. Külön érdemnek nevezte, hogy a 2020-as évben kitört járvány okozta helyzet nehézségei ellenére a szervezet kitartóan dolgozva tett azért, hogy minden téren megfelelhessen az új jogi és működési követelményeknek, és ezzel új alapokra helyezhesse a társaság működését.

A Keler Zrt. 1993-ban jött létre, tulajdonosai a MNB és a Budapesti Értéktőzsde.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!