Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kínai tőzsdéken jegyzett vállalatok piaci tőkeértéke 393 milliárd dollárral csökkent hétfőn, január 23. óta az első kereskedési napon. A dollár/jüan keresztárfolyam újra a hetes szint fölé emelkedett, a sanghaji árutőzsdén pedig napi limittel zuhantak a jegyzések, a pálmaolajtól kezdve a rézig. Mindez annak dacára, hogy a kínai jegybank csökkentette a fordított repokamatokat és 2004 óta a legnagyobb értékű, 174 milliárd dollárnyi likviditást pumpált a pénzpiacokra, a tőzsdefelügyelet pedig lépéseket tett az eladási hullám fékezésének érdekében, egyebek között a shortolás korlátozásával.

A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 7,72 százalékkal, 2746,61 pontra, hat havi mélypontra zuhant, de 9 százalékos mínuszban is járt a nap folyamán. A sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index 8,54 százalékkal, 9769,68 pontra esett. A Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe 7,88 százalékos mínuszban, 3688,36 ponton zárt. Ilyen nagy arányú napi veszteségeket legutóbb 2015 nyarán, a kínai tőzsdék összeomlásakor mértek.

A sanghaji árutőzsdén meredeken zuhantak a vasérc, a kőolaj és a réz jegyzései, amelyek ezzel utolérték a múlt héten jelentősen csökkenő világpiaci árakat. A réz tonnánkénti ára 7 százalékkal, 44 780 jüanra, több mint három és fél éves mélypontra süllyedt és végül 6,5 százalékos mínuszban zárta a kereskedést. Az alumínium ára 3,7 százalékkal, a nikkelé 4,2 százalékkal, az ólomé 5,2 százalékkal, az óné pedig 5,8 százalékkal esett.

A jüan idei leggyengébb szintjén indította a kereskedést a Kínán belüli (onshore) piacon. A jegybank, azaz a Kínai Népi Bank (People's Bank of China/PBOC) a piacok nyitása előtt 6,9249 jüan/dollárban szabta meg a középárfolyamot, 373 pippel gyengébben az előző kereskedési nap 6,8876 jüan/dollárjánál.

Az onshore piacon a kereskedés kezdetén 0,75 százalékkal gyengült a jüan, a dollár jegyzése 6,9368 jüanon állt. A keresztárfolyam gyorsan áttörte a hetes küszöböt és záráshoz közeledve már a 7,02-es szint fölé emelkedett, amire december közepe óta nem volt példa.

A piacok zárása után a jegybank úgy fogalmazott, hogy az árfolyamok csökkenése irracionális, sőt pánik jellegű volt, amit a csordaszellem eluralkodása váltott ki.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!