A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 2,18 százalékkal, 2542,10 pontra, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index pedig 2,43 százalékkal, 7322,24 pontra csökkent. A Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe 3,05 százalékos mínuszban, 3076,89 ponton zárt.

A sanghaji index és a CSI-300 is jó úton halad afelé, hogy 2016 januárja óta a legrosszabb hónapot zárja. Októberben a Shanghai Composite értéke 9,9 százalékkal, a CSI-300-én pedig 10,5 százalékkal esett vissza - írta az MTI.

A kilátások mellett nyugtalanítja a befektetőket a regionális piacok gyengesége és a jüan dollárhoz viszonyított árfolyamának esése is. A jüan gyengült az amerikai dollárral szemben hétfőn, tükrözve a dollár általános erősödését, és újraélesztve a piaci vitát arról, hogy hagyja-e a kínai jegybank a keresztárfolyamot a rendkívül kényes 7-es szint fölé emelkedni.

Hétfőn a központi bank 0,2 százalékkal erősebb szinten, 6,9377 jüan/dollárban határozta meg a középárfolyamot. A Kínán belüli (onshore) devizapiacon az azonnali jegyzésben ennél már nyitáskor is gyengébb szinten, 6,9447 jüan/dolláron állt az árfolyam, helyi idő szerint délben pedig már 6,9510 jüanon jegyezték a dollárt.

A Reuters szerint Kína valószínűleg devizatartalékainak bevetésével megakadályozná, hogy a jüan árfolyama hirtelen a lélektanilag jelentős 7-es küszöb fölé emelkedjen, mert az spekulációkhoz és jelentős tőkekivonáshoz vezethetne.

Hongkongban az irányadó mutató, a Hang Seng 0,38 százalékos pluszban, 24 812,04 ponton fejezte be a kereskedést.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,16 százalékkal, 21 149,80 pontra, a dél-koreai Kospi pedig 1,53 százalékkal, 1996,05 pontra esett, míg az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 1,11 százalékkal, 5728,20 pontra nőtt.

Tokióban a kereskedés elején még 300 pontos nyereségben állt az index, ám a kínai részvényárfolyamok erős csökkenése elvette a kedvet a kockázatvállalástól.

A nap vesztese a Hitachi Chemical japán elektronikai gyártó, amely elismerte, hogy nem megfelelő teszteket alkalmazott a félvezetőket borító tokok ellenőrzésére. Árfolyama több mint 7,5 százalékos mínuszban zárt. Kevéssé valószínű, hogy széleskörű visszahívási akciót kellene indítani, mivel a Hitachi legtöbb ügyfele saját minőségellenőrzési rendszert működtet. Az egyik kliens, a Toshiba Memory, amelyet még szeptember végén tájékoztatott a Hitachi a nem megfelelő termékellenőrzési tesztről, jelezte, hogy nem találtak minőségi problémákat saját ellenőrzésük lefuttatása után.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!