Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagyon optimistának tűnnek a profi befektetési szakemberek a globális gazdaság kilátásait illetően - derül ki a Bank of America új alapkezelői felméréséből. A többség úgy látja, hogy a jegybankok szigorításai ellenére jól teljesíthetnek majd a kockázatosabb befektetési eszközök idén, mivel a gazdaságok újranyitásának nagyobb lesz a növekedésre gyakorolt pozitív hatása, mint a jegybankok, elsősorban a Fed várható kamatemeléseinek fékezőereje.

Ennek megfelelően elég sok részvényt tartanak még mindig portfólióikban, azonban a közhiedelemmel ellentétben már nem a technológiai szektor az első számú kedvenc, az ott korábban meglévő túlsúlyokat jelentősen leépítették az elmúlt hónapok során. Ezek helyét a kedvencek között átvették a magasabb kamatkörnyezetben jövedelmezőbben működő bankok, illetve a gazdasági növekedés beindulásából jobban profitáló ciklikus szektorokban tevékenykedő cégek részvényei.

Utoljára a pénzügyi válság mélypontján volt ilyen

A 374, összesen 1,2 billió dollárnyi vagyon befektetéséért felelős szakember többségének véleménye az, hogy nem a 70-es években az amerikai gazdaságra jellemző stagflációs időszak áll előttünk, hanem egy olyan kiemelkedő növekedést hozó periódus, amelyben az átlagnál magasabb lesz a pénzromlás üteme. A felmérés szerint az elmúlt hónapokban csúcsra futó infláció jelentős csökkenése tűnik a szakértők szerint valószínűnek.

Nettó 48 százalékuk gondolja azt, hogy a fogyasztói árindex csökkenésnek indul a jövőben. Ilyen erősen utoljára 2009 februárjában hittek az infláció csökkenésében, a pénzügyi válság egyik mélypontján, amikor masszív deflációs félelmek határozták meg a befektetői gondolkodást. 55 százalék hiszi azt, hogy az infláció megugrása átmeneti, míg 36 százalék szerint az tartósabbnak bizonyulhat.

Stabilizálódni látszanak a növekedési várakozások, 100 befektetőből mindössze 7 vár recessziót, s eközben ismét növekedésnek indult a részvényeket túlsúlyozók aránya, amely most nettó 55 százalék. A növekedési várakozások a felmérés történetében általában együtt mozogtak a részvényeket felülsúlyozók arányával, azonban most a részvényekben bízók nettó 55 százalékos aránya historikusan magas a globális gazdaságtól várt növekedés szintjéhez képest.

A befektetői portfóliókban eközben alig csökkent a készpénz aránya, az egy hónappal korábbi 5,1 százalékról 5 százalékra. Ez historikusan magas szintnek tekinthető és jó jel a részvénypiacoknak. Azt jelzi ugyanis, hogy van még olyan pénz a partvonalon, ami egy nagyobb áresés esetén meg tudja fogni az esést.

Furcsa dolog folyik a techszektorban

Összességében alig van olyan befektetési eszközosztály, amelyből ne tartanának a megszokottnál nagyobb arányban a profi befektetők jelenleg a portfólióikban. A kevés kivételt a feltörekvő piaci részvények, a kötvények, az alapvető fogyasztási cikkeket gyártó cégek részvényei és a technológiai szektor képviselői jelentik. A kötvények alulsúlyozása érthetőnek tűnik egy olyan helyzetben, amikor a piac idén 2-3 Fed kamatemelésre számít, a feltörekvő piaci pesszimizmust is ez és a járvány ezen gazdaságokra visszavezethető negatív következményei okozhatják.

A techszektor alulsúlyozása viszont elég meglepő, különösen annak fényében, hogy a befektetők szerint ez az egyik legzsúfoltabb pozíció. Azaz a legtöbb befektető a technológiai részvények vásárlásáról hiszi azt, hogy mindenki azt csinálja, holott ennek az ellenkezője az igaz. Érdekes lesz a következő hónapban megfigyelni hogy mi lesz ennek az ellentmondásosnak tekinthető felállásnak a következménye.

Nem várt kedvenccé váltak a befektetők körében az európai részvények, a kontinens részvényeit a megkérdezettek nettó 35 százaléka súlyozta felül, míg az amerikai részvények esetében alig 5 százalékos volt ez az arány.

A Coviddal kapcsolatos félelmek a jelek szerint már teljesen a múlté lettek. Az alapkezelők jelenleg az infláció miatt esetleg túlzottan szigorúvá váló jegybankokat látják a piacokat fenyegető első számú veszélynek, immár második hónapja. Ezt megelőzően, egészen novemberig magát az inflációt tekintették fő veszélyforrásnak. A Covid-19 mint fő veszélyforrás utoljára tavaly februárban foglalkoztatta igazán a befektetőket, ők a jelek szerint a hatékony vakcinák megjelenését követően lezártnak tekintették a kérdést.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!