Az amerikai vállalat kedden közölte, hogy adózott eredménye 1,61 milliárd dollár, részvényenként 2,11 dollár volt a július-szeptemberi időszakban a tavalyi év azonos időszakában elért 1,64 milliárd dollár, részvényenként 2,10 dollár után. Elemzők nagyobb, részvényenként 2,21 dolláros nyereségre számítottak.

Két év óta először fordult elő, hogy a McDonald's profitja kisebb volt annál, mint amire a Wall Street számított.

A vállalat globális forgalma éves szinten 1 százalékkal, 5,43 milliárd dollárra nőtt. Elemzők kicsit nagyobb összeget, átlagosan 5,49 milliárd dollárt vártak.

Az összehasonlítható alapon számított globális forgalom 5,9 százalékkal nőtt, miután a cég erős növekedést tudott elkönyvelni olyan piacokon, mint például Nagy-Britannia vagy Franciaország.

Az amerikai piacon a McDonald's összehasonlítható alapon számított eladásai, a tavaly azonos időszakihoz képest, 4,8 százalékkal nőttek, ami kevesebb az elemzők által várt 5,17 százaléknál.

A vállalat továbbra is igyekszik megfordítani a vendégek számának lassú csökkenését az Egyesült Államokban működő éttermeiben, ahonnan profitja nagy része származik. A cég a fő riválisokhoz - így a Burger Kinghez és a KFC-hez - képest lemaradt az ételválaszték egészséges és új termékekkel való bővítésében. Hogy a piaci versenyben helytálljon, a McDonald's átalakítja mintegy 14 ezer amerikai éttermét, és új termékeket vett fel étlapjára.

A Forbes legértékesebb márkákat rangsoroló (Most Valuable Brands) 100-as listáján az Apple, a Google, a Microsoft, az Amazon, a Facebook, a Coca-Cola, a Samsung, a Disney és a Toyota után a tizedik helyre került az idén a McDonald's 43,8 milliárd dollár márkaértékkel. Egy évvel korábban még a 9. helyen állt.

A befektetők rosszul fogadták a negyedéves eredményeket, a vállalat részvénye kedden 2,27 százalékos mínuszban nyitott a New York-i értéktőzsdén, és eddigi napi minimumán, 201,58 dolláros árfolyamon, 3,94 százalékos veszteségben forgott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!