Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A részvénypiac heti forgalma meghaladta a 61,1 milliárd forintot az előző heti közel 52,9 milliárd forint után. Valamennyi vezető részvény gyengült, a legnagyobb mértékben a Mol, 2,08 százalékkal, a legkisebb mértékben pedig a Richter, 0,10 százalékkal.

Kedvező a nemzetközi befektetői hangulat, az amerikai részvényindexek többsége új történelmi csúcsra tudott emelkedni a héten. A hazai részvénypiac azonban most alulteljesítő, ami elsősorban az OTP bizonytalan mozgásának köszönhető. A forint némileg vissza tudott erősödni, miután kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fontos bejelentéseket tett - írja az Equilor Befektetési Zrt.

A Magyar Telekom célárfolyamát csütörtökön 550 forintról 567 forintra emelte a Goldman Sachs, továbbra is semlegesen tartva a részvények ajánlását.

A monetáris tanács a héten változatlanul hagyta a monetáris kondíciókat, az alapkamat, az egynapos és egyhetes fedezett hitel kamatlába 0,90 százalékon, az egynapos jegybanki betété pedig 0,15 százalékon maradt.

Az MNB elmozdult az ultralaza monetáris politikai álláspontról, jelentősen változott a kommunikáció. Több fontos bejelentés is történt, így az év végéig kivezetik a 3 hónapos betéti eszközt, az év végéig megszűnik a monetáris politikai célú IRS-eszköz és jelzáloglevél-vásárlási program, valamint 1000 milliárd forintos keretösszeggel bevezetik a fix kamatozású növekedési hitelprogramot a kkv-k számára. A negyedik negyedévre megcélzott átlagos kiszorítandó likviditás nagyságát változatlan mértékben, legalább 400-600 milliárd forintban határozták meg.

Az elemzés szerint fontos kommunikációs változás, hogy a jegybank jelezte, felkészült a monetáris politika fokozatos és óvatos normalizációjára, amelynek megkezdése az inflációs folyamatok függvénye. Az inflációs cél fenntartható elérése továbbra is 2019 közepétől várható.

A jegybank elsősorban az inflációs folyamatokat követi. Augusztusban is 3,4 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex, ami elsősorban az üzemanyagárak felfutásának volt köszönhető. Amennyiben a jelenlegi áremelkedési ütem az év hátralévő részében folytatódik, az éves átlagos infláció az Equilor szerint 2,88 százalék lehet, mely a jegybank korábbi prognózisa (2,8 százalék) felett, de a célszint (3 százalék) alatt található.

Az elemzés felhívja a figyelmet arra, hogy Günter Öttinger, az Európai Bizottság költségvetési biztosa szerint a 2021-ben kezdődő uniós költségvetési ciklusban részben jogállamisági feltételekhez kell kötni a kohéziós források kifizetését, de érdemes elkerülni a drasztikus mértékű csökkentést az egyes tagországok tekintetében. A tervezet nem új, elfogadásához az Európai Tanácsban 65 százalékos támogatás szükséges, ugyanakkor korábban több tagállam jelezte (köztük Magyarország is), hogy adott esetben kész megvétózni a költségvetés tervezetét - írja elemzésében az Equilor.

A héten a Richter 0,10 százalékkal gyengült, pénteken 5050 forinton zárt, heti forgalma megközelítette a 9,6 milliárd forintot.

A Mol-részvények ára 2,08 százalékkal esett a héten, 2830 forinton fejezték be a kereskedést, heti forgalmuk meghaladta a 11,8 milliárd forintot.

Az OTP árfolyama 1,39 százalékkal csökkent a héten, pénteki záróára 9960 forint volt, heti forgalma több mint 34,2 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom 0,86 százalékkal gyengült, pénteken 401,5 forinton zárt, heti forgalma több mint 1,4 milliárd forint volt.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3581,57 ponton zárt pénteken, az előző héthez képest 53,03 ponttal, 1,46 százalékkal alacsonyabban.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!