Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A részvénypiac heti forgalma 67,83 milliárd forint volt, szemben az előző heti 72,54 milliárd forinttal. A vezető részvények gyengültek a héten.

A magyar tőzsde szépen tartotta magát a hét elején, a blue chip részvények dinamikusan emelkedtek az első napokban. Példaként az OTP-t említették, amelynek árfolyama 11 850 forintos szerdai záróárával új csúcsra ért - írja elemzésében az  Equilor Befektetési Zrt.

Kedden a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság meghosszabbította a Magyar Telekom frekvenciahasználati jogosultságát a 2100 MHz-es frekvenciára 2027. június 27-ig. A hosszabbítás egyszeri díja 11 milliárd forint, amelyet a vállalat 2019 első negyedévében fog megfizetni.

Az elemzésben beszámoltak még a Masterplast által csütörtökön tartott befektetői tájékoztatóról is, amelyen a szigetelőanyagokat gyártó vállalat menedzsmentje ambiciózus árbevételi, eredmény- és osztalék-előrejelzést közölt a 2019-2021-es periódusra. Ha minden jól megy, a vezetés szerint 2021-re 66 forintos egy részvényre jutó osztalék is elképzelhető, amely a jelenlegi 600 forint körüli részvényárfolyam mellett kecsegtető - írták. A menedzsment a profit felét szeretné akvizícióra és automatizációra fordítani, így akarják enyhíteni a munkaerőpiaci szűkülés okozta problémákat. A papírnak relatív alacsony, 27,74 százalékos a közkézhányada, illetve tőzsdei forgalma is rendkívül csekély, az 5 millió forintot sem éri el a napi átlag.

A hét mozgalmas volt a világ tőzsdéin: hétfőn még érződött a Donald Trump amerikai elnök és Hszi-Csin-ping kínai elnök múlt hétvégi találkozója felett érzett öröm, a találkozó valós eredményeit illetően azonban kétségek merültek fel, ezért negatív irányt vett a nemzetközi piaci hangulat.

Európában pedig a brexit bizonytalansága, és az európai gazdaság mérsékelt teljesítménye fokozta a rossz hangulatot. Csütörtökön jelentősen estek az európai részvénypiacok, mivel a Huawei-ügy miatt a világ befektetői a kereskedelmi háború gyors eszkalálódásától tartottak. A negatív hullámot az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed tudta megtörni, ugyanis olyan hírek érkeztek a pénzintézettől, hogy a Fed lehetőséget lát a jövő évi kamatelemelési ütem mérséklésére. Ez segítette a részvénypiacot az Amerikai Egyesült Államokban, majd pénteken Ázsiában, Nyugat-Európában és Magyarországon is.

A héten a legkisebb mértékben, 0,71 százalékkal a Richter árfolyama esett, pénteken 5585 forinton zárt, heti forgalma meghaladta a 13 milliárd forintot.

Az OTP részvények árfolyama 1,49 százalékkal csökkent, pénteken 11 270 forinton zárt, heti forgalma közel 30,93 milliárd forint volt.

A Magyar Telekom részvényei 2,22 százalékkal lettek olcsóbbak a héten, pénteken 440 forinton fejezték be a kereskedést, heti forgalmuk 3,08 milliárd forint volt.

A Mol részvények árfolyama 2,53 százalékot esett a héten, a papír pénteken 3084 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma több mint 13,21 milliárd forint volt.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3830,51 ponton zárt pénteken, az előző héthez képest 156,73 ponttal, 3,93 százalékkal gyengült.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!