A részvénypiac heti forgalma meghaladta a 60,8 milliárd forintot az előző heti 54,19 milliárd forint után, a vezető részvények a Richter kivételével gyengültek.

A Magyar Telekom megállapodott az érdekképviseletekkel a 2019-es létszámleépítésről és bérfejlesztésről - írja elemzésében az Equilor Befektetési Zrt. Kedvezőnek nevezték a szolgáltató számára, hogy a személyi jellegű költségek a végkielégítések nélkül 4 százalékkal csökkennek jövőre a 6 százalékos béremelés ellenére is.

Az OTP-t viszont kedvezőtlenül érintette a bankokat sújtó különadó bevezetése Romániában. A magyar pénzintézetre a 0,8 milliárd dollárnyi szektoradóból 14-80 millió dollárnyi teher juthat, ami az előzetes számítások szerint részvényenként 12-80 forint nyereségcsökkenést okozhat. Csütörtökön ugyanakkor aláírták a szerződést a Societe Generale Banka Srbija 100 százalékos részesedésének és leányvállalatainak megvásárlásáról, az OTP így Szerbia 4. legnagyobb bankját szerezheti meg.

Az amerikai Fed szerdán a 25 bázispontos kamatemeléssel jelentős részvénypiaci esést okozott a tőzsdéken világszerte.

A Magyar Nemzeti Bank pedig a monetáris tanács kamatdöntő ülését követően intézkedés bejelentése nélkül is a monetáris politika módosítására utalt. A jegybank keddi közleményéből az Equilor kiemelte, hogy a döntéshozók az adószűrt maginfláció emelkedésére számítanak.

A héten a Richter 1,46 százalékkal erősödött, pénteken 5550 forinton zárt, a heti forgalma meghaladta a 8,27 milliárd forintot.

A Mol részvényei 0,76 százalékkal gyengültek a héten, 3122 forinton fejezte be a kereskedést pénteken, heti forgalma 11,25 milliárd forint volt.

Az OTP árfolyama 3,23 százalékkal csökkent, pénteken 11 380 forinton zárt, heti forgalma 33,89 milliárd forint volt.

A Magyar Telekom egy százalékkal gyengült a héten, pénteki záróára 443,5 forint volt, heti forgalma meghaladta a 2,31 milliárd forintot.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3729,39 forinton zárt pénteken, az előző héthez képest 72,59 ponttal, 1,91 százalékkal alacsonyabban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!