Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szerdán veszteséggel zártak az európai tőzsdék. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,60 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,67 százalékkal csökkent, az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,07 százalékot veszített. Londonban 0,55 százalékkal végzett alacsonyabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,97 százalékkal, a CAC-40 Párizsban 1,24 százalékkal csökkent. Milánóban 0,57 százalékos, Madridban 1,62 százalékos indexcsökkenéssel fejeződött be a szerdai tőzsdenap. A BUX a pozitív napzárással kilógott a sorból.

Az európai árfolyamokat a koronavírus-járvány elhúzódásával és a gazdasági helyreállás ütemének lassulásával kapcsolatos aggodalmak terhelték meg. Kedden az Európai Bizottság adta ki lefelé módosított növekedési prognózisát, szerdán pedig az Európai Központi Bank jelezte, hogy meghatározatlan ideig nem áll szándékában változtatni monetáris politikáján.

Az amerikai indexek viszont nyereséggel zárak szerdán, a főként technológiai részvényeket jegyző Nasdaq Composite index újabb rekordon fejezte be a kereskedést.

Indexemelkedéssel indult a kereskedés csütörtökön az ázsiai piacokon is, még a vegyes gazdasági mutatók mellett is. Az európai kereskedés kezdete előtt bő két órával Tokióban 0,9 százalék, Sanghajban 1,0 százalék, Hongkongban 0,4 százalék, Szöulban 0,7 százalék nyereségben állt a tőzsdeindex.

Japánban a gazdasági javulás jelei voltak észlelhetők, Kínában viszont a termelői árak újabb csökkenése utalt a járvány által okozott gazdasági károkra. Mindemellett az amerikai-kínai politikai feszültség eszkalálódása is terhet ró a tőzsdei hangulatra. A japán gépipari megrendelések 1,7 százalékkal nőttek az előző havihoz képest júniusban a májusi 12 százalékos havi csökkenés után. A piac 5,4 százalékos csökkenést várt.

A termelői árak 3,0 százalékkal csökkentek júniusban Kínában, az előző havi 3,7 százalékos éves csökkenés után. A piac 3,2 százalékos árcsökkenést várt. Az infláció a várt 2,5 százaléknál nagyobb lett, a fogyasztói árindex 2,7 százalékkal nőtt júniusban az előző havi 2,4 százalékról, ami 14 havi mélypont volt. Az élelmiszerárak 11,1 százalékkal emelkedtek júniusban a májusi 10,6 százalék után.

Az olajár csökkent csütörtök reggel, a Brent 0,02 százalékkal hordónként 43,28 dollárra, a WTI 0,10 százalékkal 40,86 dollárra. Az olajár emelkedését a vírusjárvány újbóli fellángolásával szembeni aggodalmak tartják kordában, mert az csökkentené a globális keresletet. Az áremelkedést viszont az OPEC+ termeléskorlátozási elkötelezettsége támogatja. A Brent ára a hónap eleje óta 3,7 százalékkal, a WTI ára 2,9 százalékkal emelkedett.

Az arany árát a járvánnyal kapcsolatos aggodalmak emelik. Csütörtök reggel a spot ár 0,09 százalékkal állt magasabban unciánként 1811,09 dolláron. Az arany spot ára a héten kedden lépte át az 1800 dolláros határt, szerdán pedig unciánként 1817,71 dolláron 2011 szeptembere óta a legmagasabb szintet érte el.

Az eurót 0,31 százalékkal jegyzik erősebben 1,1364 dolláron, ami négy heti csúcs.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!