A Dow Jones ipari átlag 83 ponttal, azaz 0,2 százalékkal csökkent. Az S&P 500 alig érzékelhetően 0,07 százalékot veszített, a Nasdaq Composite pedig 0,05 százalékkal erősödött - írja a CNBC.

Az amerikai gazdaság a vártnál jóval kevesebb munkahelyet teremtett decemberben a munkaügyi minisztérium pénteki jelentése szerint. A nem mezőgazdasági foglalkoztatottakról szóló jelentés 199 ezres növekedést mutatott decemberben, bár a közgazdászok 422 ezres növekedést vártak a Dow Jones szerint.

Bár a főszám csalódást okozott, volt néhány dolog ebben a foglalkoztatási jelentésben, ami a javuló gazdasági helyzetre és a magasabb inflációra utalt. Az átlagos órabér 0,6 százalékkal, a várakozásokat meghaladó mértékben emelkedett. A munkanélküliségi ráta pedig 3,9 százalékra csökkent, ami 2020 februárja óta a legalacsonyabb szint, és jóval a várt 4,1 százalék alatt van.

Úgy tűnt, hogy a kötvénybefektetők erre összpontosítottak, amikor pénteken ismét magasabbra küldték a hozamokat. A 10 éves kincstárjegy hozama pénteken meghaladta az 1,76 százalékot, folytatva a 2022-es elképesztő emelkedését a 2021-es év végi 1,51 százalékos szintről.

A technológiai részvények pénteken ismét veszítettek a hozamok emelkedésével, tehát folytatódik a trend, hogy a héten a befektetők elfordulnak a szektortól.

A pénteki korai kereskedésben a GameStop részvényei több mint 15 százalékkal emelkedtek a nyitás előtt, miután a hírek szerint a vállalat a kriptovilág felé fordul. A játékokat és egyéb termékeket létrehozó tokenek piacterébe és digitális valuta partnerségekbe történő befektetésekbe fognak.

A Starbucks részvényei körülbelül 3 százalékot estek, miután mind az RBC, mind az Oppenheimer leminősítette a kávéóriást. A jelentések szerint a részvények rövid távon elérhették a csúcsot, és küzdeni fognak a nyereség növekedésével.

A Discovery részvényei is 3,8 százalékkal emelkedtek, miután a Bank of America felminősítette a vállalatot, mondván, hogy a Warner Mediával kötött megállapodásának köszönhetően.

Az Egyesült Államokban a heti munkanélküli kérelmek száma 207 000 volt a január 1-jével zárult héten, közölte a munkaügyi minisztérium csütörtökön. Az adat magasabb volt a várt 195 ezernél. A magánszektor azonban 807 000 új munkahelyet teremtett decemberben, közölte az ADP szerdán, ami jelentősen magasabb volt a várt 375 000-nél.

A részvények csökkenése az elmúlt két napban a Federal Reserve decemberi ülésének jegyzőkönyvének szerdai közzétételét követte. A jegybank kész gyorsabb ütemben visszavenni az ösztönzőket, elzárni a pénzcsapokat, mint korábban várták.

"A Fed politikájának változása gyakran volatilitást vált ki a piacokon" - mondta Keith Lerner, a Truist vezető piaci stratégája. "A részvények általában pozitív teljesítményt mutattak azokban az időszakokban, amikor a Fed emeli a rövid távú kamatokat, mert ez általában egészséges gazdasággal párosul" - tette hozzá.

"A részvények visszaesése kissé túlzásnak tűnik" - közölte a UBS Global Wealth Management a jegyzetében. "A Fed-politika normalizálódásának nem kellene csorbítania a vállalati profitnövekedési kilátásokat, amelyek továbbra is szilárd lábakon állnak az erős fogyasztói kiadások, az emelkedő bérek és a még mindig könnyű tőkéhez jutás miatt" - magyarázták álláspontjukat.

A 10 éves amerikai kincstárjegy hozama csütörtökön elérte az 1,75 százalékot, ami jóval magasabb a múlt heti 1,51 százalékos szintnél. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!