A Dow Jones Industrial Average 922 ponttal, azaz 3 százalékkal emelkedett, és ezzel kilábalt a nap korábbi 500 pontos eséséből. Az S&P 500 2,75 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig 2,29 százalékkal növekedett – írja a CNBC.

A zűrzavaros ülésszakban a részvények a vártnál gyorsabb, de 7 hónapja nem látott alacsony inflációs adatokat követően 2020 óta a legalacsonyabb szintre estek, majd elképesztő emelkedést produkáltak. A Dow több mint 1400 pontot nyert vissza, ahogy a kereskedők feldolgozták a szeptemberi fogyasztói árindex-jelentést. Az S&P 500 2020 márciusa óta a legszélesebb kereskedési sávot mutatta, a 2,39 százalékos csökkenéstől a 2,39 százalékos emelkedésig.

Az energiaipari és a banki részvények emelkedése vezette a fordulatot. A Chevron részvényei közel 5 százalékot emelkedtek az olajárak emelkedésével, a Goldman Sachs és a JP Morgan bankok részvényei pedig 4,21 százalékkal, illetve 5,76 százalékkal emelkedtek. A nagy technológiai nevek, például az Apple és a Microsoft részvényeinek visszafordulása, valamint az Nvidia és a Qualcomm félvezetőgyártók emelkedése szintén hozzájárult az emelkedéshez.

A befektetők arra fogadhatnak, hogy a vártnál erősebb inflációs jelentés azt jelenti, hogy az áremelkedés hamarosan tetőzik.

„Lehet, hogy az inflációnak ez az utolsó fellendülése magasabb lesz, és innentől kezdve lassulni kezd” – mondta Liz Ann Sonders, a Charles Schwab vezető befektetési stratégája az adatokról. Hozzátette azonban, hogy a részvények ingadozása valószínűleg folytatódni fog, ahogy a befektetők megemésztik az újabb inflációs adatokat és beindul a nyereségjelentési szezon.

A részvények az ülésszak mélypontjára estek, amikor a szeptemberi fogyasztói inflációs jelentés a vártnál nagyobb növekedést mutatott. A fogyasztói árindex 0,4 százalékkal emelkedett a hónapban, ami több, mint a Dow Jones 0,3 százalékos becslése. Éves szinten az infláció 8,2 százalékkal nőtt. százalék

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!