Az idei év egyik legsúlyosabb eladási hulláma után megjelentek a vásárlók a parketten, így a londoni FTSE-100 mutató 1,00 százalékos, a frankfurti DAX-index 1,70 százalékos, a párizsi CAC-40 index 1,29 százalékos, a madridi IBEX 0,59 százalékos, a milánói FTSE MIB pedig 0,88 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,27 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 1,34 százalékkal emelkedett. Az euróövezeti gyűjtőindexek közül az EuroStoxx50 1,60 százalékkal kapaszkodott feljebb.

A nap nyertese a technológiai szektor volt, alindexe 2,7 százalékkal ugrott meg.

Olasz lapértesülések szerint az STMicroelectronics francia-olasz félvezetőáramkör-gyártó konszern fontolgatja, hogy vételi ajánlatot tesz a Nordic Semiconductor norvégiai csipgyártónak. A Nordic Semiconductor árfolyama 9,8 százalékkal ugrott meg a hírre, bár pénzügyi igazgatója azt mondta, a vállalatnak "nincs tudomása" az STMicroelectronics felvásárlási szándékáról.

A Bouygues francia ipari csoport árfolyama 0,3 százalékkal emelkedett, miután a vártnál kisebb üzemi veszteségről számolt be az első negyedév után, és egyúttal javította távközlési üzletágának éves előrejelzését.

A Deutsche Telekom német távközlési vállalat 2,5 százalékkal drágult, miután javította a középtávú nyereségére vonatkozó előrejelzést.

Az EasyJet angol diszkont légitársaság árfolyama 2,1 százalékkal esett, miután 701 millió font adózás előtti veszteségről számolt be a márciussal zárult hat hónap után. Ez több mint háromszorosa az egy évvel korábbinak. A vállalat arra figyelmeztetett, hogy csökkentették a kiszámíthatóságot az utazási szabályok változásai.

Az európai tőzsdezárás idején New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 0,75 százalékos, az S&P 500-as index 1,06 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 1,64 százalékos pluszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken.

A júliusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,57 százalékos mínuszban, 66,28 dolláron, a WTI pedig 0,60 százalékos veszteségben, 62,97 dolláron forgott este hat óra körül.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,44 százalékkal, 1877,81 dollárra emelkedett, míg a júniusi szállítású aranyé 0,12 százalékkal, 1879,30 dollárra csökkent New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,2212 dollárt adtak, 0,33 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!