Az FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 páneurópai indexek 0,44 és 0,62 százalékkal zártak magasabban, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,33 százalékos nyereséggel fejezte be a napot.

A gyűjtőindexek az ötödik egymást követő nyereséges hónapot zárták júniusban és rekordközeli szinten indították el a júliust. A csütörtöki indexemelkedéshez olyan bátorító hírek járultak hozzá, mint a júniusban rekordmértékben növekedő euróövezeti feldolgozóipari aktivitás, valamint a német kiskereskedelmi forgalom erőteljes megugrása májusban a járványvédelmi korlátozások enyhítésének köszönhetően.

Londonban 1,26 százalékos emelkedéssel végzett az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,48 százalékkal végzett magasabban, a CAC-40 index Párizsban pedig 0,71 százalékos nyereséggel zárt. Milánóban 0,77 százalékos, Madridban 1,23 százalékos indexemelkedéssel fejeződött be a csütörtöki tőzsdenap.

Az olajár emelkedett csütörtökön. Piaci értesülések szerint az OPEC+ napi 500 ezer hordó helyett napi 400 ezer hordóval készül mérsékelni augusztustól decemberig minden hónapban önkéntes termeléskorlátozási kvótáját.

A Brent ára 1,18 százalékkal állt magasabban az európai kereskedési idő végén a nemzetközi kereskedelemben hordónként 75,50 dolláron, a WTI ára 1,70 százalékkal ment fel 74,72 dollárra. A WTI ára több mint 10 százalékkal, a Brent ára több mint 8 százalékkal ment fel június hónapban. Az év eleje óta a WTI ára 60 százalékkal, a Brent ára 47 százalékkal emelkedett.

Az eurót 0,03 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1852 dolláron, az arany spot ára 0,07 százalékkal csökkent unciánként 1769,04 dollárra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!