Kedden több havi mélypontra estek vissza az európai tőzsdeindexek, jórészt azokra az aggodalmakra, hogy az új vírusvariáns miatt a gazdasági növekedést visszavető újabb zárlatokat rendelhetnek el. Visszavonulót fújtak a befektetők a Fed elnökének a bejelentése miatt is, miszerint a tervezettnél akár korábban is készek megkezdeni a gazdaságélénkítő mennyiségi monetáris eszközök fokozatos kivezetését az infláció visszaszorítása érdekében.

Szerdán a páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 1,97 százalékos, a Stoxx Europe 600 index pedig 1,78 százalékos emelkedéssel fejezte be a kereskedést, az euróövezeti EuroStoxx50 index 2,88 százalék nyereséggel végzett.

Londonban 7 heti mélypontról korrigált felfelé az FTSE-100 index és 1,55 százalékkal zárt magasabban. Frankfurtban a DAX index 2,49 százalékkal végzett magasabban, a párizsi CAC-40 pedig 2,39 százalékos erősödéssel fejezte be a napot. Milánóban 11 heti mélypontról 2,15 százalékkal emelkedett a tőzsdeindex, a madridi index pedig 8 havi mélypontról 1,75 százalékkal emelkedett.

Az olajár három havi mélypontról emelkedett szerdán az OPEC reakcióját várva az esetleges újabb járványvédelmi zárlat miatt csökkenő olajkeresletre. Az OPEC szerdán kezdődő, kétnapos ülésén decemberben valószínűleg felfüggeszti termelésnövelő programját, amely havonta napi 400 ezer hordóval növelné a kvótát.

Az európai kereskedési idő végén a Brent nyersolaj ára 3,16 százalékkal állt magasabban 68,32 dolláron hordónként, a WTI ára pedig 3,23 százalékkal emelkedett 68,32 dollárra.

Az eurót 0,03 százalékkal jegyzik gyengébben 1,13299 dolláron, az arany spot ára 0,59 százalékkal emelkedett 1784,32 dollárra unciánként.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!