A befektetők kockázatvállalási hajlandóságát azonban némileg fékezi, hogy aggasztó módon emelkedésnek indult az új koronavírussal fertőzöttek száma a világ számos országában.

A londoni FTSE-100 mutató 1,21 százalékos, a frankfurti DAX-index 2,13 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 1,39 százalékos pluszban zárt. Milánóban 1,86 százalékkal, Madridban pedig 1,26 százalékkal emelkedett az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,33 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 1,36 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 1,76 százalékkal kúszott feljebb.

QP | Quality Placement

Az IHS Markit londoni gazdaságkutató intézet délelőtt közzétett felmérésének tanúsága szerint a várakozásoknál lényegesen jobban teljesített az euróövezet és az Egyesült Államok gazdasága is júniusban. Az euróövezetben a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) előzetes értéke 47,5 pontra, négyhavi csúcsra emelkedett a májusi 31,9 pontról. Az Egyesült Államokban a kompozit BMI értéke 46,8 pontra, ugyancsak négyhavi csúcsra emelkedett az előző havi 37,0 pontról.

A vállalatok közül a nap nyertese az Aegon holland biztosító, amelynek árfolyama 9 százalékos emelkedéssel reagált arra, hogy a Berenberg német magánbank megkezdte elemzői követését és rögtön vételi ajánlást adott.

A Bayer német vegyipari és gyógyszeripari konszern 5,8 százalékos pluszban, 72,60 eurón zárt Frankfurtban arra hírre, hogy közel került 8-10 milliárd dolláros kártérítési megállapodás megkötéséhez, amellyel le tudja zárni azt az ügyet, amelyben a felperesek azzal vádolták amerikai leányvállalatát, a Monsantót, hogy Roundup nevű gyomirtójától betegedtek meg rákban.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,91 százalékos, az S&P 500-as index 0,99 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 1236 százalékos pluszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik.

A Brent hordónként 1,25 százalékos pluszban, 43,62 dolláron, a WTI pedig 1,23 százalékos nyereségben, 41,23 dolláron forgott a legközelebbi, augusztusi határidős jegyzésekben fél hat után.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,64 százalékkal, 1765,69 dollárra, az augusztusi szállítású aranyé pedig 0,87 százalékkal, 1781,80 dollárra emelkedett a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1325 dollárt adtak, 0,59 százalékkal erősödött az euró.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!