A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 1,28 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 1,17 százalékkal állt alacsonyabban az európai kereskedési idő végén, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 1,00 százalékkal gyengült.

Rontott a befektetői hangulaton az euróövezet bruttó hazai termékének 12,1 százalékos csökkenéséről, valamint a foglalkoztatás valaha regisztrált legnagyobb visszaeséséről közzétett jelentés az Eurostat részéről.

Az indexcsökkenést jórészt a koronavírus-járvány terjedésével szemben ismét feléledt aggodalmaknak tulajdonították tőzsdei elemzők. Az Egyesült Királyság ugyanis 14 napos karantént rendelt el a Franciaországból érkező beutazókra.

Megakadtak ugyanakkor a párközi egyeztetések az Egyesült Államokban is az újabb gazdaságélénkítő csomagról, ami szintén nyomot hagyott a tőzsdei befektetői hangulaton.

Az árfolyamcsökkenés az utazási, turisztikai és üdülési cégek részvényeit érintette a leginkább, az ágazati index két és fél százalékkal gyengült. Az easyJet és a TUI részvények hét százalékkal, a British Airways anyavállalata, az AIG részvénye hat százalékkal gyengült.

Londonban 1,43 százalékkal végzett alacsonyabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,72 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 1,42 százalékkal gyengült zárásra. Milánóban 1,12 százalékos, Madridban 1,22 százalékos indexcsökkenéssel végződött a pénteki tőzsdenap.

Az olajár csökkent, a Brent 0,44 százalékkal hordónként 44,76 dollárra, a WTI pedig 0,40 százalékkal 42,07 dollárra.

Az eurót 0,13 százalékkal jegyzik erősebben 1,1828 dolláron, az arany spot ára 0,44 százalékkal unciánként 1944,99 dollárra csökkent. Az arany ára kilenc heti folyamatos emelkedés után több mint négy százalékos veszteséggel fejezi be a hetet, ami március óta a leggyengébb teljesítménye.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!