Emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek

Emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek kedden, már a negyedik egymást követő napon - írja az MTI.
Szász Péter, 2020. október 6. kedd, 19:13
Fotó: Getty Images

Az emelkedést a banki részvények húzták, árfolyamuk több mint 3 százalékkal ugrott meg azon remények erősödésének köszönhetően, hogy az amerikai kongresszus hosszas halogatások után elfogadhatja az újabb amerikai gazdaságösztönző csomagot, illetve eredményesen végződhetnek az Európai Unió és a Nagy-Britannia közötti kereskedelmi tárgyalások. A vártnál jobb német adatok - a feldolgozóipari rendelésállomány erős augusztusi növekedése - ugyancsak javították a hangulatot.

A gazdasági ciklusok változására érzékenyen reagáló szektorok - utazási és szabadidős tevékenységgel foglalkozó vállalatok, olaj- és gázipari vállalatok, autógyártól, biztosítók - 1 és 2,9 százalék közötti mértékű emelkedéssel zárták a napot.

A londoni FTSE 100 index 0,12 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,61 százalékos, a párizsi CAC-40 index 0,48 százalékos, a milánói FTSE MIB 0,85 százalékos, a madridi IBEX pedig 1,44 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,07 százalékkal emelkedett, de az FTSE Eurofirst 300 index 0,02 százalékkal esett, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,41 százalékkal emelkedett.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,28 százalékos pluszban, míg az S&P 500-as index 0,04 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,41 százalékos mínuszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) drágul.

A decemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 3,08 százalékos pluszban, 42,56 dolláron, a novemberi szállítású WTI pedig 3,60 százalékos nyereségben, 40,63 dolláron forgott kora este.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,20 százalékkal 1908,61 dollárra, a decemberi szállítású aranyé pedig 0,24 százalékkal 1915,40 dollárra süllyedt a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1784 dollárt adtak, 0,03 százalékkal erősödött az euró.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK