Tovatűnt a hét eleji eufória, amelyet az új koronavírus elleni vakcina sikeres fejlesztéséről tett bejelentés váltott ki, a befektetőket aggasztja a betegek számának meredek emelkedése. Attól tartanak, hogy a járványhelyzet súlyosbodása miatt lassú lesz a gazdasági fellendülés.

A londoni FTSE 100 index 0,68 százalékos, a frankfurti DAX-index 1,24 százalékos, a párizsi CAC-40 index 1,52 százalékos, a milánói FTSE MIB 0,83 százalékos, a madridi IBEX pedig 0,87 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,88 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,86 százalékkal csökkent, míg az euróövezeti EuroStoxx50 1,13 százalékkal esett.

A nap vesztese a bankszektor volt, amely a 2009-es pénzügyi világválság óta a legjobb három napot tudhatta maga mögött. Alindexe csütörtökön több mint 0,7 százalékkal esett.

Elemzők szerint a piacok a kezdeti lelkesedés után higgadtabban értékelik a védőoltások tömeges elérhetőségét. Még hónapokig tarthat, hogy széles körben elérhetőek legyenek a vakcinák, és addig a koronavírus-járvány második/harmadik hulláma Európában és az Egyesült Államokban túlterheli az egészségügyi ellátórendszereket, és kikényszeríti a szigorú korlátozások visszaállítását.

Oroszország helyett szerda óta már Franciaország a járvány által leginkább sújtott ország, míg Olaszországban meghaladta az egymilliót a fertőzöttek száma.

A nagyvállalatok közül a Siemens gépipari konszern árfolyama 4 százalékkal csökkent, miután vegyes eredményekről számolt be harmadik negyedéves gyorsjelentésében, és konzervatív előrejelzéssel rukkolt elő.

A Burberry brit luxusipari vállalat gyorsjelentésében ígéretes eredményekről számolt be, de árfolyama így is közel 3 százalékkal csökkent.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,59 százalékos, az S&P 500-as index 0,52 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,16 százalékos mínuszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik.

A januári határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,53 százalékos pluszban, 44,03 dolláron, a decemberi szállítású WTI pedig 0,77 százalékos nyereségben, 41,77 dolláron forgott fél hat után.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,70 százalékkal, 1877,76 dollárra, a decemberi szállítású aranyé pedig 0,89 százalékkal, 1878,30 dollárra nőtt a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1814 dollárt adtak, 0,31 százalékkal erősödött az euró.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!