A londoni FTSE-100 index 1,40 százalékos eséssel kezdte a csütörtöki kereskedést. A párizsi CAC-40 index 0,54 százalékkal, a madridi IBEX-35 index pedig 0,53 százalékkal csökkent a csütörtöki nyitáskor. A többi európai tőzsde a szerdai kereskedéssel fejezte be az évet.

Az európai és euróövezeti gyűjtőindexeket a zárva tartó piacok miatt az év utolsó napján már nem képzik. Az FTSE EuroFirst 300 index 5 százalékos, a Stoxx Europe 600 index csaknem 4 százalékos, az EuroStoxx50 index majdnem 5 százalékos veszteséggel fejezte be az évet. A koronavírus-válság miatt márciusban elért idei mélypontjukhoz képest az európai gyűjtőindexek 40 százalékkal emelkedtek, az euróövezetiek pedig 50 százalékkal.

Az FTSE-100 index az év eleje óta 13,6 százalékkal csökkent, a márciusban elért idei mélypontjához képest viszont 28 százalékkal erősödött. A frankfurti tőzsde DAX indexe 3,5 százalékkal erősödött az év eleje óta. A koronavírus-válság miatt a DAX március közepén hétéves mélypontra zuhant, de az év végéig 57 százalékos nyereségre tett szert. Párizsban 6,4 százalékot veszített az idén a CAC-40 index, de márciusi mélypontjánál 46 százalékkal magasabban fejezte be az évet. A milánói tőzsdeindex 48 százalékos erősödést ért el a koronavírus-válság alatt elszenvedett veszteségéhez képest, de 5,4 százalékkal áll gyengébben év eleji értékénél. A madridi tőzsdeindex 15 százalékkal áll év eleji értéke alatt, miután 32 százalékkal erősödött március közepe óta.

Az európai kereskedés csütörtöki kezdetén a Brent nyersolaj ára 0,19 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 51,53 dolláron, a WTI ára 0,19 százalékkal 48,31 dollárra csökkent. A Brent nyersolaj ára az év eleje óta 25 százalékkal, a WTI nyersolajé 22 százalékkal csökkent. Mindkét olajtípus ára erőteljes emelkedésen ment át a koronavírus-válság idején elért 20 dollárhoz képest.

Az eurót 0,01 százalékkal jegyzik erősebben a csütörtöki európai kereskedés kezdetén 1,2296 dolláron. Az arany spot ára 0,05 százalékkal unciánként 1893,70 dollárra csökkent. Az euró az év eleje óta 9,8 százalékkal erősödött a dollárral szemben, az arany spotára pedig 24,7 százalék nyerségre tett szert. Az arany befektetési menedékként játszott szerepének köszönhetően 2010 óta a legjobb évét zárhatja az idén.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!