Kedden az európai tőzsdeindexek a járványügyi korlátozások közelgő feloldásának és jegybanki gazdaságösztönző monetáris intézkedések reményében emelkedtek. Az amerikai Fed szerdán, az euróövezeti EKB csütörtökön jelenti be kamatdöntő ülésének eredményét. A japán jegybank hétfőn ismertette ösztönző tervét.

Az indexek hétfőn is nagy nyereséget értek el, a keddi emelkedéssel pedig már másfél-két havi csúcson zártak. Annak ellenére is, hogy nap közben számos, borúlátásra okot adó makrogazdasági mutató látott napvilágot. A járványügyi zárlat miatt ugyanis soha nem tapasztalt mértékben romlott a francia fogyasztói hangulat, a német feldolgozóipar exportkilátásai, valamint a foglalkoztatás várható alakulása.

Az indexek emelkedéséhez várakozáson felüli vállalati eredménybeszámolók, valamint a csökkenésből emelkedésbe fordult olajárak is hozzájárultak. Az árfolyamemelkedést a banki papírok vezették, az ágazati index 4,6 százalékkal erősödött. A HSBC 1 százalékkal, az UBS 7 százalékkal, a Santander közel 5 százalékkal erősödött.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 1,61 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 1,68 százalékkal emelkedett kedden, az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,73 százalékkal erősödött.

Londonban 1,91 százalék nyereséget ért el az FTSE-100 index, március 10 óta a legmagasabban zárt, a frankfurti DAX 1,27 százalékkal emelkedett március 6. óta a legmagasabbra, a CAC-40 index Párizsban pedig március 11. óta a legmagasabb szintet érte el 1,43 százalékos emelkedéssel. Milánóban 1,71 százalékos, Madridban 1,55 százalékos indexemelkedéssel zárt kedden a tőzsde.

A korlátozások enyhítésétől remélt gazdasági élénkülés az olaj keresleti kilátásainak is kedvezett, szerdán reggel az olajár emelkedett. A Brent nyersolaj ára az európai piaci nyitás előtt két órával 2,86 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben hordónként 23,39 dolláron, a WTI ára pedig 10,70 százalékkal 13,66 dollárra emelkedett.

Az eurót 0,29 százalékkal jegyzik magasabban 1,0850 dolláron, az arany spot ára 0,11 százalékkal unciánként 1710,30 dollárra emelkedett.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!