Az amerikai tőzsdeindexek 3-4 százalékos zuhanása, amit az elmúlt napokban megfigyelhettünk, érthetően felzaklatja a befektetőket, akik az elmúlt években hozzászoktak ahhoz, hogy a tőkepiacokon csak kicsit hullámoznak az árak - kezdi az izgatott napok fejleményeinek elemzését Mohamed A. El-Erian, az Allianz SE vezető gazdasági tanácsadója, legendás tőzsdei guru. Ami még aggasztóbbá teszi a helyzetet, hogy a megszokott biztonsági lépések, például kötvénybefektetések, amelyeket a nagy részvényeladások idején alkalmazni szoktak, nem működnek.

Ugyanakkor e fejlemények egyike sem igazán meglepetés, miután elég régóta ismertek azok a tényezők, amelyek alapján számítani lehetett a tőzsdék lejtmenetére. Az első és talán legfontosabb a Fed visszahúzódása a piacról.

A nagy fordulat

A Fed és más nagy jegybankok a tíz évvel ezelőtt kirobbant pénzügyi válságot követően jelentős pénzügyi injekcióval támogatták a hanyatló világgazdaságot, és miután ez jó párt éve óta tart, szinte úgy látszott, hogy sohasem ér véget. Az elmúlt hónapokban azonban a Fed elkezdte a visszahúzódást, ami azt jelenti, hogy míg a gazdaságot az elmúlt években a jegybankból bepumpált pénzt tartotta mozgásban, a jövőben ismét az alapoké, azaz a vállalatok teljesítményé lesz a főszerep.

El-Erian szerint ez szinte definíciószerűen azt jelenti, hogy a nagyobb hullámverés keletkezik a gazdaságban, mivel ez a változtatás olyan, mintha egy repülőgép hajtóműveit a levegőben cserélnék le. Aligha hihető, hogy mindez nagyobb turbulenciák nélkül megvalósítható lenne.

Súlyosbító tényezők

Ráadásul ma fejlett világ országainak gazdasági teljesítménye és kormányaik gazdaságpolitikája nincs összhangban. Az USA növekedése - köszönhetően az emelkedő háztartási jövedelmeknek, vállalati befektetéseknek és kormányzati költekezésnek - egyre jobban lepipálja más országot tempóját.

Ez párosul a Fed magatartásával, miszerint normalizálja monetáris politikáját az elmúlt évtized rendkívüli lazításai után. Eddig nyolcszor emelte kamatát és előre jelezte, hogy értékpapír-eladásokkal csökkentené a mérlegében felhalmozott gigantikus kötvényállományt. Emellett azt is világossá tette, hogy idén és jövőre is folytatja a kamatemelést.

Mindezek eredményeként a befektetési eszközök ára szórttá vált, széttöredezett, ami nem feltétlenül azt jelenti, hogy hosszabb távon is eltérő pályára álltak, hanem arra utal, hogy a piaci szereplők egyelőre nem látják előre a következő időszak gazdasági folyamatait. Sokféle tipp létezik azzal kapcsolatban, hogy végső soron a világ többi országának GDP-bővülése fog-e igazodni az USA-éhoz vagy az amerikai tempó fékeződik-e le.

További feszültségek

Mindezt tovább bonyolítják a világkereskedelemben kialakult feszültségek, nem egyértelmű, hogy az amerikai kormány büntetővámjaira milyen válaszokat az egyes ország. A nagy kérdés az, hogy Kína is eljut-e arra a következtetésre, amire Mexikó és Kanada, amelyek vezetése úgy gondolta, az a legkisebb rossz, ha valamennyire engednek Washington követeléseinek, cserébe lényegében fenntarthatják korábbi kereskedelmi kapcsolatukat az USA-val. További kérdés, hogy a Trump-adminisztráció milyen engedményeket fogadna el Pekingtől.

El-Erian mindenezek alapján arra a következtetésre jut, hogy a nagy átalakulás - amelynek eredményeként nem a jegybankok által a gazdaságba pumpált likviditás kínálja majd a spekulációkban forgó pénzt, hanem a vállalatok teljesítménye - szilárdabb alapra helyezi majd a világ pénzügyi piacait. Egyben a befektetői portfóliókban visszatérhet a hagyományos egyensúlyozás a kockázatosabb részvények és a kevésbé rizikós kötvények vásárlása között. Ugyanakkor rövid távon a változások további nagy tőzsdei hullámverést okozhatnak.

A fotó forrása: Shutterstock.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!