Gyorsjelentési szempontból az eddigi legmozgalmasabb hét következik az európai tőzsdei társaságok életében. A 600 legnagyobb európai tőzsdei cég részvényeit tömörítő Stoxx Europe 600-as indexben szereplő vállalat mintegy harmada teszi közzé a következő napokban első negyedéves számait, s a befektetők ebből próbálják majd levonni a következtetést arra vonatkozóan, merre is mennek majd a kontinens tőzsdéi a következő hónapokban - írja összefoglalójában a Bloomberg.

A héten jelentő cégek, a Roche Holdingtól a HSBC-n keresztül a Remy Cointreau-ig súlyukat tekintve még fontosabbak, összesített 4,5 billió (ezermilliárd) eurós piaci kapitalizációjuk az index több, mint felét teszi ki. Csütörtök különösen mozgalmas lesz, azon a napon egyszerre 70 cég teszi közzé számait.

Háromszoros satuban

A cégek jelentései különösen érzékeny időpontban érkeznek a befektetőkhöz, akik eközben próbálják felmérni az ukrajnai háború mellett az Európai Központi Bank szigorodó hozzáállása és az emelkedő infláció hatásait a cégek számaira. Az egészségügyi, pénzügyi és ipari szektorok cégei közül az olyan nagy bankok, mint a HSBC és a UBS számai különösen fontosak lehetnek, ezek nagy kitettsége miatt ugyanis jó lakmuszként szolgálnak arra, hogyan érintik az események az Oroszországgal kapcsolatos piaci kockázatokat.

Az európai vállalatok jelenleg három fontos területen is komoly kihívásokkal szembesülnek. Az ellátási láncokban zavarok keletkeztek, az infláció komolyan emelkedik és a kamatok is emelkedésnek indultak. Így a menedzsmentek kommentárjai a cégek kilátásainak változásairól különösen nagy jelentőséggel bírnak - mondta a hírügynökségnek Johannes Maier, a Bantleon AG portfólió menedzsere.

A rossz számokat büntetik

Jól mutatja, hogy a befektetők mennyire büntetik a várakozásoktól elmaradó számokat a ma jelentő Royal Philips NV, az elemzők által becsültnél alacsonyabb profitot közlő cég részvényei a hétfő délelőtti kereskedésben 10 százalékkal zuhantak.

Ami reményre adhat okot az az, hogy a jelentési szezon eddig nem sikerült túl durván negatívra. Pierre Veyret, az ActivTrades texhnikai elemzője kiemelte, az eddig megjelent gyorsjelentések mintegy 80 százaléka jobbra sikerült az előrejelzettnél. Pont emiatt van egy kicsit skizofrén helyzetben a piac, mindenki érzi a komoly kockázatokat, de ezek a számokban eddig még enm igazán jelentkeztek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!