Az S&P 500-as részvényindex jó 7 százalékot emelkedett az elmúlt három hónapban, s az elmúlt 3 napban pedig olyan magas értékeken zárt, amire történelme során még nem volt példa.

Mégis elég nagy a valószínűsége annak, hogy hamarosan megtörténik az árfolyamok tetőzése és akár egy medvepiac is kezdetét veheti az amerikai tőzsdéken - írta Mark Hulbert, a Hulbert Financial Digest vezetője a Marketwatch-on. Ennek oka véleménye szerint az, hogy az elmúlt három hónapban pont azok a szektorok húzták a piacot, amelyek rendszerint a bikapiaci csúcsok közelében szoktak jól teljesíteni, s azok a szektorok teljesítette alul, amelyekre a tetőépítés közeli időszakokban jellemző a lemaradás.

A Net David Research elemzése szerint 1970-től kezdve a közszolgáltatói, az energetikai és a pénzügyi szektor három hónapig tartó relatív gyengesége előzte meg szinte az összes ciklikus piaci csúcsot. Most szinté ez volt a jellemző, mindegyik megtalálható volt a relatív teljesítményét tekintve a nagyon lemaradó piaci szegmensek között. Gyengén szerepeltek e mellett még az iparvállalatok és a nyersanyagcégek részvényei is ezen az időtávon.

A prímet az ilyen időszakokban szinte mindig a tartós és nem tartós fogyasztási cikkeket gyártó cégek és az egészségügyi szektorban érdekelt vállalatok részvényei vitték. Ezek most is az élen jártak relatív teljesítményüket tekintve, a legjobban ugyanakkor a technológiai szektor szerepelt, de annak még a 70-es években alig volt súlya a piacon.

Hulbert szerint természetesen ez az indikátor sem 100 százalékosan megbízható, de amikor utoljára ez a jelenség volt megfigyelhető a piacon, 2015 áprilisában, akkor valóban tetőzött a részvénypiac és 10 hónappal később már 15 százalékkal alacsonyabban jártak az árfolyamok.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!