Londonban 0,49 százalékkal zárt alacsonyabban az FTSE-100 index. A frankfurti DAX 0,02 százalékkal végzett magasabban, a CAC-40 Párizsban 0,06 százalékkal emelkedett. Milánóban 0,07 százalékos emelkedéssel, Madridban 0,47 százalékos indexcsökkenéssel fejeződött be a szerdai tőzsdenap.

A földgáz európai ára a holland szabadpiaci jegyzés alapján több mint öt százalékkal emelkedett szerdán, így az elmúlt öt nap 35 százalékos emelkedésével egyhavi csúcsot ért el. Az áremelkedést az Északi Áramlat 2 gázvezeték üzembe helyezési engedélyeztetési eljárásának felfüggesztéséről hozott német döntés váltotta ki. Piaci várakozások szerint Oroszország csak azt követően fogja folytatni európai gázszállításait, ha ehhez rendelkezésére áll majd az északi szállítási útvonal. Piaci jelentések alapján a Gazprom nem kötött le szállítási kapacitást decemberre Ukrajnán keresztül Európába.

Az európai piacok zárásakor a földgáz szabadpiaci ára 99,00 eurón állt 5,11 százalékos napi emelkedéssel.

Az olaj ára már a második napja csökkent szerdán. A piacok a kereslet-kínálati arányt mérlegelik annak függvényében, hogy az amerikai adminisztráció esetleg a tartalékok felszabadítása mellett dönthet. A Brent ára 1,31 százalékkal csökkent 85,35 dollárra, a WTI ára pedig 1,66 százalékkal 78,42 dollárra. A Brent ára 62 százalékkal, a WTI ára 68 százalékkal áll az év eleji felett.

Az euró 16 havi mélypontot ért el. Piaci várakozások szerint az EKB a lassuló gazdasági növekedés közepette kitart laza monetáris politikája mellett. Christine Lagarde, az EKB elnöke szerint az általa átmenetinek tekintett magas infláció elleni monetáris szigorítás visszafogná a gazdasági növekedést. Az eurót 1,1305 dolláron jegyzik, 0,13 százalékos napi csökkenéssel.

Az arany spot ára unciánként 1864,74 dolláron állt 0,76 százalékos napi emelkedéssel - írja az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!