A kínai internetes kereskedőcég, az Alibaba részvényei esni kezdtek a hongkongi kereskedésben, miután a kínai hatóságok egyelőre leállították a cég leányvállalatának 37 milliárd dolláros tőzsdei bevezetéssel egybekötött részvénykibocsátását. Az Alibaba pénzügyi szolgáltatásait bonyolító Ant részvényeit az eredeti tervek szerint egyszerre, párhuzamosan vezették volna be a hongkongi és a sanghaji tőzsdére.

Az érdeklődés hatalmas volt, az intézményi és magánbefektetők előzetes jelzéseik szerint mintegy 2,8 billió dollár értékben lettek volna hajlandóak vásárolni a papírokból. Azonban kedd délután a sanghaji tőzsde felfüggesztette a bevezetési eljárást, miután az Alibaba alapító-elnöke Jack Ma találkozott a kínai szabályozó hatóságokkal. Ezen a találkozón a közlemények szerint a szokásos felügyeleti meghallgatás mellett más fontos kérdéseket is megvitattak, például a kínai pénzügyi szabályozói környezetben tervezett változtatásokat - írja a Financial Times.

Az Ant Group ezután jelentette be, hogy szünetelteti a hongkongi bevezetést és visszajuttatja a pénzt azoknak a privát befektetőknek, akik már korábban fizettek a részvénykibocsátásban való részvételért. Az Alibaba részvényei 9,3 százalékot estek erre a hongkongi kereskedésben. Ez az Alibaba részvények legrosszabb szereplése azóta, hogy nagyjából egy éve bevezették részvényeit a hongkongi tőzsdére.

Az FT által megkérdezett elemzők szerint egyelőre nehéz megmondani, hogy mennyi időre függeszthették fel a kibocsátást. Azonban úgy véli, hogy az Alibaba és az Ant is komoly szerkezeti változásokat kell végrehajtson, mielőtt a kínai felügyelet engedélyezné újból a kibocsátást. A kínai állami médiában eközben olyan hatósági nyilatkozatokat közöltek, amelyek szerint a felfüggesztés szükséges volt a befektetők védelme és az ország pénzügyi stabilitásának biztosítása érdekében.

A kommentárok szoros összefüggést látnak a kibocsátás felfüggesztése és aközött, hogy Jack Ma egy sanghaji találkozón egy héttel korábban erős kritikával illette a kínai állami tulajdonú bankokat. Itt azt mondta, ezeknek a pénzintézetek mentalitása a zálogházakéra emlékeztet, s az Ant fontos szerepet játszik abban, hogy kölcsönhöz juttassa az innovatív, azonban kevés fedezettel rendelkező cégeket.

Az állami médiában egyrészt védték a leállításról szóló döntést, mondván, az teljesen jogszerű és észszerű volt. A Kínai Népi Bank, az ország jegybankjának fogyasztóvédelmi vezetője pedig azért kritizálta egy cikkben a fintech cégeket, mivel azok szerintük a fogyasztókról szerzett adatokat nem szolgáltatásaik javítása érdekében, hanem csak saját hasznukra használják fel. A kínai felügyeletet már korábban is eléggé frusztrálta, hogy az Ant milyen nagy mennyiségű felhasználói adattal rendelkezik, s hogy rendszerint vonakodott azokat megosztani a hatóságokkal.

Kevin Kwek, a Bernsetine elemzője arra hívta fel a figyelmet a CNN-nek nyilatkozva, hogy hétfőn pont az a Bank és Biztosítás Szabályozói Bizottság tett közzé új ajánlásokat az online hitelezéssel kapcsolatban, amelynél Jack Ma és a cég vezetői meghallgatáson jártak. Az új szabályozás szerint az Antnak a jövőben sokkal több fedezetet kellene elkülönítenie az általa nyújtott hitelek után.

A kommentárok emlékeztettek arra is, hogy a Kínai Kommunista Párt szeptemberben szokatlanul nyílt irányelveket tett közzé a magánkézben lévő cégekkel kapcsolatos elvárásokról. Ezek szerint a magánszektornak politikailag érzékeny emberekre van szüksége, akik szigorúan figyelnek a pártra és követik azt. A direktíva az jelzi, hogy a Hszi Csin-ping vezette kormány nem fél nyilvánvaló lépéseket tenni annak érdekében, hogy biztosítsa a Kínai Kommunista Párt filozófiájának érvényesülését a magánkézben lévő cégeknél is.

Az Ant közleményében kiemelte, hogy túl fognak lépni a most felmerült nehézségeken és egy mindenki számára előnyös együttműködésben lesznek a szabályozói hatóságokkal. Az IPO felfüggesztése egyébként érzékenyen érintette azokat a nagy befektetési bankokat is, amelyek részt vettek annak szervezésében. Ők egyelőre összesen mintegy 300 millió dollárnyi díjtól estek el, amely akkor lett volna esedékes, ha megtörténik a kibocsátás és a tőzsdei bevezetés.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!