Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 33 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 92 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 38 ponttal eshet a nyitásban - írta az MTI.

Az Egyesült Államok információi szerint Irán fokozott harckészültségbe helyezte rakétaerőit, miután Donald Trump amerikai elnök arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok "akár aránytalan mértékű" válaszcsapással reagálhat, ha a perzsa állam bármilyen amerikai célpont vagy személy ellen támadást intéz. Irán vasárnap felmondta a 2015-ös nemzetközi atomalkuból még fenntartott nukleáris kötelezettségeit, az iraki parlament pedig arra kérte a kormányt, hogy szólítsa fel távozásra az Irakban állomásozó külföldi csapatokat.

QP | Quality Placement

Mindezek előzményeként péntek hajnalban Bagdad közelében amerikai légicsapásokban életét vesztette Kászim Szulejmáni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnoka és Abu Mahdi al-Muhandisz, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milíciákat tömörítő ernyőszervezet vezetője. Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője azonnal kemény válaszlépést ígért.

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin túlnyomórészt veszteséges volt a kereskedés hétfőn. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) lefordult 18 havi csúcsáról és 1,03 százalékkal 550,73 pontra süllyedt.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 1,91 százalékos, a dél-koreai Kospi pedig 0,98 százalékos mínuszban, míg az ausztráliai S&P/ASX 200 minimális, 0,03 százalékos pluszban zárt.

A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 0,27 százalékos, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index pedig 0,03 százalékos mínuszban állt zárás előtt fél órával. Ugyanekkor Hongkongban 1,24 százalékos veszteségben állt az irányadó index.
A közel-keleti helyzet felforrósodása felhajtotta a válságok idején biztos menedéknek számító eszközök, valamint a kőolaj árát. Az arany ára közel hétéves csúcsra, a kőolajé pedig négyhavi csúcsra emelkedett.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára februári szállításra 1,68 százalékkal, 1578,45 dollárra nőtt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék közül az északi-tengeri Brent a márciusi határidős jegyzésekben hordónként 2,32 százalékos pluszban, 70,19 dolláron forgott reggel háromnegyed nyolckor, de eddigi napi csúcsán 70,75 dolláron állt a jegyzés. A nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára 2,00 százalékkal, 64,31 dollárra emelkedett, de eddigi napi csúcsán 64,72 dollárt kellett fizetni hordójáért.

Pénteken a Brent 3,55 százalékos, a WTI pedig 3,06 százalékos nyereségben zárta a kereskedést.

Pénteken túlnyomórészt csökkenéssel zártak a legfontosabb tőzsdeindexek. Kivételként a londoni FTSE-100 mutató 0,24 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,04 százalékos pluszban, míg a DAX-30 index 1,25 százalékos mínuszban zárt. Milánóban 0,56 százalékkal, Madridban pedig 0,46 százalékkal esett az irányadó tőzsdemutató.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,33 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,17 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,52 százalékkal csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!