A határidős indexjegyzések alapján a vezető tőzsdék, a londoni, a frankfurti és a párizsi 0,3-0,5 százalék erősödéssel kezdhetik a hétfői kereskedést.

Pénteken nagy eséssel zártak az európai piacok. Az árfolyamindexeket az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus eszkalációja, valamint az olaszországi és brit előrehozott választások miatti aggodalmak terhelték meg.

A páneurópai FTSE Eurofirst 300 index 0,82 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,84 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,23 százalékkal csökkent. Londonban 0,44 százalékkal gyengült az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 1,28 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 1,11 százalékkal esett. Madridban 1,25 százalék, Milánóban 2,48 százalék volt az indexcsökkenés pénteken.

A pénteki kereskedés nagy vesztesei a kínai kereskedelmi kapcsolatoknak erősen kitett ágazatok, a nyersanyagipar és az autóipar vállalatai voltak, valamint az olasz banki papírok. A nyersanyagipari és autóipari ágazati indexek két és fél százalékkal, a pénzügyi ágazati index két százalékkal gyengült.

Az olaj ára pénteken erősödött, de ezzel együtt is veszteséggel zárta a hetet. A Brent heti vesztesége öt százalék, a WTI vesztesége két százalék volt. A globális kereslet prognosztizált csökkenése függvényében a hétfőn is csökkent az olajár. Az európai kereskedési idő kezdte előtt mintegy másfél órával a Brent hordónként 58,27 dolláron állt a globális kereskedelemben, 0,44 százalékkal alacsonyabban, a WTI ára pedig 0,50 százalékkal 54,23 dollárra csökkent.

Az eurót 0,10 százalékkal jegyzik erősebben 1,1210 dolláron, az arany határidős jegyzése 0,02 százalékkal 1508,25 dollárra csökkent. Az arany spot ára unciánként 1496,71 dollár, ami 0,04 százalékos csökkenésnek felel meg. A spot ár a múlt héten 1507,20 dolláron is állt, miután 2013 áprilisa óta első alkalommal lépte át az 1500 dolláros küszöböt. A spot ár a múlt hetet több mint négy százalékos emelkedéssel fejezte be, és ezzel több mint három éve a legjobb hetét zárta.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!