A határidős indexjegyzések alapján a londoni index 0,1 százalékkal, a párizsi tőzsdeindex 0,2 százalékkal emelkedhet kezdéskor, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,2 százakkal nyithat magasabban. A frankfurti tőzsdén 0,1 százalékos nyitáskori indexcsökkenésre utal a határidős jegyzés.
Pénteken nyereséggel zártak az európai tőzsdék, a páneurópai FTSE EuroFirst 300 index és a Stoxx Europe 600 index egyaránt 0,73 százalékkal emelkedett, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,45 százalékkal zárt magasabban - adta hírül az MTI.

Londonban 0,32 százalékkal emelkedett zárásra az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,85 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 0,56 százalékkal erősödött. Madridban 0,21 százalékkal erősödött a tőzsdeindex, a milánói tőzsde viszont 0,35 százalékos indexcsökkenéssel zárt.

Az európai tőzsdeindexeket az amerikai-kínai kereskedelmi vitában Kína által megütött békülékeny hang emelte meg pénteken. Szinte minden egyes gazdasági ágazat tőzsdei árfolyammutatója nyereséggel végzett, a legnagyobb emelkedést a kínai kereskedelmi kapcsolatoknak leginkább kitett nyersanyagipari ágazat érte el. Az ágazati árfolyammutató két és fél százalékkal emelkedett.

Az egyetlen kivétel az olasz tőzsde volt, ahol belpolitikai fejlemények, a kormányalakítási folyamat megakadása miatt csökkentek az árfolyamok.

A Brent nyersolaj ára csökkent hétfőn, az amerikai WTI ára alig változott. Az Egyesült Államok és Kína vasárnap kezdték meg egyes termékekre a megemelt importvámok kölcsönös kivetését. Amerikai részről egyebek között cipők, okosórák és laptévék importvámját emelték meg 15 százalékkal, Kína pedig 5 százalékkal emelte meg az amerikai nyersolaj vámtételét.

Az európai tőzsdék nyitása előtt másfél órával a Brent nyersolaj ára 0,46 százalékkal állt alacsonyabban a globális kereskedelemben hordónként 58,98 dolláron, az arany ára 0,02 százalékkal 55,11 dollárra emelkedett.

Az eurót változatlan árfolyamon, 1,0989 dolláron jegyzik. Az arany spot ára 0,30 százalékkal unciánként 1524,99 dollárra emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!