A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a főbb indexek, a londoni, a frankfurti és a párizsi 0,2-0,5 százalékos emelkedéssel kezdhetik a keddi kereskedést és az euróövezeti EuroStoxx50 index is szerény, 0,03 százalék körüli emelkedést érthet el - írta az MTI.

Hétfőn Párizs kivételével estek az európai tőzsdeindexek. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,04 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,02 százalékkal csökkent, az euróövezeit EuroStoxx50 index 0,08 százalékkal végzett alacsonyabban. Londonban az FTSE-100 index 0,42 százalékkal, a frankfurti DAX 0,23 százalékkal csökkent, Párizsban viszont a CAC-40 index 0,07 százalék szerény nyereséget ért el. A madridi tőzsde 0,06 százalékos, a milánói 0,19 százalékos indexcsökkenéssel fejezte be a hétfői kereskedést.

A hétfői árfolyamcsökkenés az előző heti nyereségek részleges korrekciójának tekinthető. Az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek rendezése felé tett első lépésekhez fűzött remények és a tőzsdei eredménybeszámoló-szezon pozitív adatai ugyanis nagy nyereséghez segítették a múlt héten az indexeket.

A kínai kereskedelmi minisztérium bejelentette, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokon elért eredmények függvényében szakaszosan megszüntetik az egymás termékeire korábban bevezetett pótvámokat.

A hét végén azonban Donald Trump amerikai elnök elégedetlenségének adott hangot, lassúnak nevezte a tárgyalások menetét, és leszögezte, hogy az Egyesült Államok csak egy, a "számára kedvező" megállapodásba fog belemenni. Az elnök hét végi szavai hétfőre lehűtötték a befektetői kedélyeket a nemzetközi értékpapírpiacokon.

A hétfői európai tőzsdei kereskedés legnagyobb vesztesei a kínai kereskedelmi kapcsolatoknak leginkább kitett ágazatok részvényei voltak. A nyersanyagipar ágazati mutatója például egy százalékkal gyengült.

Az olajár a részvényárfolyamokhoz hasonlóan a hétfői fél százalék körüli csökkenés után kedden már emelkedésnek indult. Az európai kereskedési idő kezdete előtt másfél órával a globális kereskedelemben a Brent nyersolaj ára 0,55 százalékkal állt magasabban hordónként 62,52 dolláron, a WTI ára pedig 0,47 százalékkal 57,13 dollárra emelkedett.

Az eurót 0,04 százalékkal jegyzik erősebben 1,1036 dolláron, az arany spot ára 0,42 százalékkal unciánként 1449,52 dollárra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!