Egyrészt felerősödtek az aggodalmak a Kínában terjedő tüdőgyulladás-járvány esetleges gazdasági hatásai miatt, másrészt profitot is realizáltak a befektetők az előző négy nap nyereségei után - írta az MTI.

A londoni FTSE-100 mutató 1,62 százalékos, a frankfurti DAX-index 1,51 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 1,90 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést.

A befektetőket előbb felvillanyozta a Nemzetközi Valutaalap szerdai bejelentése, miszerint 50 milliárd dollárt szán a járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak enyhítésére. A pénzt "azonnal" rendelkezésre bocsátják az alacsony jövedelmű és a feltörekvő piaci gazdaságok számára. De Európában és az Egyesült Államokban is csökkenésnek indultak a részvényárfolyamok azok miatt az aggodalmak miatt, hogy a járvány megroppanthatja a világgazdaságot.

Az Egyesült Államokban eddig 11 halálos áldozatot követelt az új típusú koronavírus. Kaliforniában szerdán egészségügyi szükségállapotot hirdetett Gavin Newsom kormányzó, miután meghalt egy 71 esztendős férfi. Tízen az északnyugati Washington államban haltak meg, de a betegség már átterjedt New York államra, Nebraskára és Texasra is. Washington államban és Floridában már a hét végén kihirdették a rendkívüli állapotot.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 2,22 százalékos, az S&P 500-as index 2,10 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 1,57 százalékos mínuszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken. A legközelebbi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,49 százalékos mínuszban, 50,88 dolláron, míg a márciusi szállítású WTI 0,24 százalékos veszteségben, 46,67 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára áprilisi szállításra 1,14 százalékkal, 1661,65 dollárra nőtt.

Egy euróért 1,1195 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,55 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!