A londoni FTSE-100 mutató 2,94 százalékos, a frankfurti DAX-index 3,39 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 2,84 százalékos pluszban zárt. Milánóban 3,46 százalékkal, Madridban pedig 3,25 százalékkal emelkedett az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 2,90 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 2,89 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 3,39 százalékkal kúszott feljebb.

A hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as mutató az utóbbi hónap legjobb napját zárta, és visszanyerte az előző pár nap alatt a borús gazdasági előrejelzések, valamint az új koronavírussal megfertőződöttek számának emelkedése miatt elszenvedett veszteségeinek egy részét az MTI szerint.

QP | Quality Placement

A nap nyertese Frankfurt és Milánó volt, a ciklikus szektorok, ideértve az utazási, az építőipari és az autógyártó vállalatokat, valamint a bankokat, 3-4 százalékos pluszban zártak.

A délutáni kereskedésben javította a hangulatot az a brit bejelentés, hogy a dexametazon nevű szteroid hatásos a súlyos állapotú koronavírusos betegek kezelésében, jelentősen csökkenti a halál kockázatát. A zárás környékén viszont rontotta a kockázatvállalási kedvet az a bejelentés, hogy Pekingben emelték a vészhelyzeti szintet a koronavírusos fertőzöttek számának megugrása miatt.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 1,87 százalékos, az S&P 500-as index 1,72 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 1,56 százalékos pluszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik.

Az augusztusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,65 százalékos pluszban, 39,98 dolláron, a júliusi szállítású WTI pedig 0,11 százalékos nyereségben, 37,16 dolláron forgott fél hat után.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,04 százalékkal, 1724,08 dollárra csökkent, míg az augusztusi szállítású aranyé 0,35 százalékkal, 1732,75 dollárra emelkedett a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1254 dollárt adtak, 0,61 százalékkal gyengült az euró.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!