Többségében erősödő indexekkel zárt Nyugat-Európa

A pénteki kereskedést éles ingadozások után többségében emelkedő indexekkel fejezték be az európai értékpapírpiacok.
Szepesi Anita, 2020. szeptember 11. péntek, 18:29
Fotó: Reuters

Az európai kereskedési idő végén az FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 európai gyűjtőindexek 0,39 és 0,26 százalék emelkedést mutattak, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,24 százalékkal erősödött. Az európai és euróövezeti gyűjtőindexek két százalékos heti nyereséget értek el az MTI szerint.

Londonban 0,67 százalék nyereséggel fejezte be a pénteki kereskedést az FTSE-100 index a még nem hivatalos záróadatok alapján.

Frankfurtban 0,11 százalékkal zárt magasabban a DAX index, a párizsi CAC-40 pedig 0,34 százalékkal erősödött. Milánóban 0,04 százalékos nyereséggel, Madridban pedig 0,76 százalékos indexveszteséggel zárt a tőzsde.

A pénteki kereskedés nagy vesztesei a banki papírok voltak, az ágazati mutató 1,2 százalékkal csökkent. A bányaipari ágazat árfolyamindexe viszont másfél százalékkal emelkedett.

Az olaj ára az előző napi két százalékos csökkenés után pénteken már pozitív korrekcióval próbálkozott. Az európai kereskedési idő végén a Brent nyersolaj ára 0,15 százalékkal állt alacsonyabban a pénteki globális kereskedelemben hordónként 40,00 dolláron, a WTI ára viszont 0,59 százalékkal 37,52 dollárra emelkedett. Mindkét olajtípus bő hat százalékot veszített a héten és sorban a második hetet fejezte be árcsökkenéssel a készletek növekedéséről szóló jelentések és a kereslet várható romlásával szemben felmerült aggodalmak miatt.

Az eurót 0,19 százalékkal jegyzik erősebben 1,1836 dolláron, az arany spot ára 0,15 százalékkal unciánként 1949,10 dollárra emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK