Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kontinentális árfolyammutatók közül az FTSE EuroFirst 300 index 1,74 százalékkal, a Stoxx Europe 600 pedig 1,64 százalékkal végzett alacsonyabban, az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,33 százalékkal esett.

Londonban 2,59 százalékkal gyengült az FTSE-100 index, ami az idei legnagyobb napi vesztesége lett. A hónapot a londoni index 1,2 százalékos nyereséggel zárta.

A frankfurti DAX 0,67 százalékkal esett, heti vesztesége 1,4 százalék lett, de ezzel együtt is 2,8 százalékos nyereséggel fejezte be februárt. A CAC-40 Párizsban 1,40 százalékkal végzett alacsonyabban.

Milánóban 0,93 százalékkal csökkent az index, a héten egy százalékot gyengült, de ezzel együtt is hat százalékos emelkedéssel zárta a februárt, ami november óta a legnagyobb havi nyeresége. Madridban 1,12 százalékos indexcsökkenéssel zárult a pénteki tőzsdenap. A madridi index is hat százalékkal erősödött februárban, november óta a legnagyobb mértékben.

Profitot realizáltak a tech-papírok után

Az árfolyamesésnek az amerikai piacokhoz hasonlóan Európában is elsősorban a technológia ágazatok részvényei voltak kitéve a járványvédelmi zárlat idején felhalmozott nyereségeiket célzó profitkivétel miatt. Az árfolyamok csökkenéséhez hozzájárult az a befektetői aggodalom is, hogy a kincstárjegyek emelkedő hozama és az erősödő inflációs várakozások a laza monetáris politika hamarabbi befejezésére késztethetik a jegybankokat - írta az MTI.

Mivel azonban a befektetők érdeklődése a korlátozások feloldását követően várható fellendülésből profitáló hagyományos ipari és szolgáltatási ágazatok felé terelődött, az európai gyűjtőindexek így is nyereséges havi zárás elé néznek. A hónap folyamán közzétett negyedéves vállalati eredmények jó része is pozitív meglepetést okozott. A Stoxx Europe 600 index tagjainak már közel harmada publikálta jelentését, kétharmadrészt pozitív meglepetéssel. Az index négy százalékos, november óta a legnagyobb havi nyereség elé néz.

Csökkenésnek indult az olajár

A több mint egy évvel ezelőtti, járvány előtti szintről az olajár csökkenésnek indult, mivel az elért magas árszinten már a kínálat növekedése feltételezhető. Az OPEC+ jövő heti találkozóján piaci feltételezések szerint a kitermelés növeléséről fog dönteni. A Brent és a WTI egyaránt húsz százalékkal drágult egy hónap alatt a hideg időjárás miatt visszaesett amerikai kitermelés miatt.

Az európai kereskedési idő végén a Brent nyersolaj ára 1,13 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi piacon hordónként 65,36 dolláron, a WTI ára pedig 1,54 százalékkal 62,55 dollárra csökkent.

Az eurót 0,62 százalékkal jegyzik gyengébben 1,2101 dolláron, az arany spot ára 2,60 százalékkal unciánként 1724,81 dollárra csökkent. Az arany jegyzése 2020 júniusa óta a legalacsonyabb szinten áll, a hónap eleje óta már közel öt százalékkal csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!