Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE 100 mutató 4 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 34 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 10 ponttal emelkedhet a nyitásban - írta az MTI.

Az amerikai fogyasztói árak alakulását tükröző augusztusi adatsort közép-európai idő szerint délután fél háromkor hozzák nyilvánosságra. Elemzők 5,3 százalékos emelkedésre számítanak a júliusi 5,4 százalékos ugrás után. Az amerikai kiskereskedelmi forgalom augusztusi alakulásáról csütörtökön érkeznek friss adatok.

A múlt hét pénteken közölt adatok szerint a termelői árak éves összevetésben 8,3 százalékkal emelkedtek augusztusban az Egyesült Államokban, ami az adatok rögzítésének kezdete, 2010 novembere óta a legnagyobb mérték. Elemzők 8,2 százalékot vártak a júliusi 7,8 százalékos növekedés után.

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben jórészt emelkedtek az árfolyamok kedden, de a befektetők éberen figyelik a kínai hatóságok lépéseit, amelyek a nagyvállalatok megregulázására irányulnak.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,60 százalékos, Sydney-ben 0,23 százalékos, Szöulban pedig 1,02 százalékos pluszban közeledett a zárásához az irányadó index. Hongkongban 0,27 százalékos, Sanghajban pedig 0,46 százalékos mínuszban, míg Sencsenben 0,65 százalékos pluszban állt a vezető tőzsdeindex közép-európai idő szerint reggel fél nyolckor. Ugyanekkor a Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,16 százalékos pluszban, 663,28 ponton állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik.

A novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,71 százalékos pluszban, 74,03 dolláron, míg az októberi szállítású WTI 0,82 százalékos nyereségben, 71,03 dolláron forgott fél nyolc körül.

Az arany ára csökken. Az azonnali jegyzésekben a nemesfém unciánkénti ára 0,13 százalékkal, 1791,22 dollárra, a decemberi szállítású aranyé pedig 0,09 százalékkal, 1792,70 dollárra esett a New York-i árupiacon.

Hétfőn emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek. London 0,56 százalékos, Frankfurt 0,59 százalékos, Párizs 0,20 százalékos, Madrid 1,39 százalékos, Milánó pedig 0,93 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,29 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,30 százalékkal csökkent. Az euróövezeti gyűjtőindexek közül az EuroStoxx50 0,46 százalékkal emelkedett.

New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 0,76 százalékos, az S&P 500-as mutató pedig 0,23 százalékos pluszban, míg a Nasdaq-piac összetett mutatója 0,07 százalékos mínuszban zárt. A határidős indexek mérsékelt, 0,2 százalékot meghaladó emelkedést valószínűsítenek a keddi nyitásra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!