A hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as index 1,65 százalékkal, 454,24 pontra, kéthavi mélypontra esett. A mutató múlt pénteken a harmadik egymást követő hetet zárta veszteséggel a világgazdasági növekedés lassulása, a makacsul erős infláció, a koronavírus-járvány fellángolása és a kínai vállalatok szigorúbb szabályozásának tovagyűrűző hatásai miatti aggodalmak hatására.

A londoni FTSE-100 mutató 0,86 százalékos, a frankfurti DAX-index 2,31 százalékos, a párizsi CAC-40 index 1,74 százalékos, a madridi IBEX-35 index 1,20 százalékos, a milánói FTSE MIB pedig 2,57 százalékos mínuszban zárt. A páneurópai indexek közül az FTSE Eurofirst 300 index 1,70 százalékkal, míg az euróövezeti gyűjtőindexek közül az EuroStoxx50 2,11 százalékkal esett.

A nap vesztesei a bányaipari vállalatok voltak, alindexük 3,6 százalékkal zuhant a nyersanyagárak csökkenését követve. Az erős kínai kitettséggel rendelkező luxusipari vállalatok, mint az LVMH, a Kering, a Hermes és a Richemont, 1,3 százalék és 3,2 százalék közötti veszteségben zártak. A Daimler német autógyártó árfolyama 3,1 százalékkal esett, miután teherjármű divíziójának vezetője egy nyilatkozatában elárulta, hogy az utóbbi hetekben tovább romlott a helyzet a gyártáshoz nélkülözhetetlen félvezetők piacán.

A globális pénz-, tőke- és árupiacokon egyre nagyobb hullámokat keltenek a China Evergrande körüli bizonytalanságok. A második legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő konglomerátum hatalmas adósságot halmozott fel, és kérdéses, hogy ki tudja-e fizetni a héten esedékes kamatokat.

Egyelőre három forgatókönyv létezik: vagy rendezetlen vagy irányított csőd vár a vállalatra, a harmadik legkevésbé valószínű lehetőség pedig az, hogy a kormány mentőövet dob neki. Azt még nem tudni, hogy milyen hatása lesz a szélesebb kínai gazdaságra, és ezen keresztül a világgazdaságra az Evergrande csődjének.

A befektetők figyelme másrészt a jegybankokra irányul, a héten 16 központi bank tart kamatdöntő ülést, az amerikai mellett például a brit, a norvég, a svájci és a japán. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve a szokásoknak megfelelően kedden és szerdán tanácskozik. A várakozások szerint megalapozza, de majd csak novemberben vagy decemberben kezdi el a járvány miatt elindított masszív eszközvásárlási program kivezetését.

Az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 1,63 százalékos, az S&P 500-as index 1,75 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 2,25 százalékos mínuszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken.

Este fél hatkor a novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,11 százalékos mínuszban, 74,50 dolláron, a WTI pedig 1,45 százalékos veszteségben, 70,78 dolláron forgott.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1731 dollárt adtak, 0,05 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

Az arany unciánkénti ára az azonnali jegyzésekben 0,40 százalékkal, 1761,20 dollárra, decemberi szállításra pedig 0,42 százalékkal, 1761,50 dollárra nőtt a New York-i árupiacon - írta az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!