Az FTSE EuroFirst 300 index 0,59 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,53 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,29 százalékkal végzett alacsonyabban.

Szeptemberben az európai indexek nyolc hónapja az első alkalommal zártak veszteséges hónapot - írta az MTI.

Londonban 0,82 százalékkal végzett alacsonyabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,69 százalékkal csökkent, a CAC-40 Párizsban 0,04 százalékkal zárt alacsonyabban. A milánói tőzsdeindex 0,30 százalékos, a madridi 0,02 százalékos indexcsökkenéssel fejezte be október első kereskedési napját.

A befektetői hangulatot elsősorban az inflációs aggodalmak terhelték meg pénteken. Különösen annak tükrében, hogy az európai gazdaságok még egyáltalán nincsenek erejük teljében.

Az euróövezeti infláció 3,4 százalékon 13 éves csúcsot ért el szeptemberben. Legutóbb 2008 szeptemberében, a globális pénzügyi válság miatt volt példa hasonló mértékű áremelkedésre.

Az olaj ára kevéssé változott, ingadozott pénteken, mivel hétfőn várható az OPEC+ döntése a termelésnövelés novemberi és decemberi mértékéről.

Az európai piacok zárásakor a Brent nyersolaj ára 78,52 dolláron állt a nemzetközi kereskedelemben 0,27 százalékos napi emelkedéssel. A WTI ára 0,09 százalékkal emelkedett 75,10 dollárra. Szeptember hónapot az olajár mintegy kilenc százalékos emelkedéssel zárta, ami június óta a legnagyobb havi emelkedés volt. Az év eleje óta a Brent ára 56 százalékkal, a WTI ára 58 százalékkal ment fel. Az arany spot ára 0,10 százalékkal emelkedett unciánként 1758,50 dollárra, az eurót 0,12 százalékkal jegyzik erősebben 1,1589 dolláron.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!