Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE 100 mutató 21 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 11 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 9 ponttal emelkedhet a nyitásban.

A globális részvénypiacokon nehéz volt a szeptember: a kockázatvállalási kedvet visszavetették az inflációs félelmek, az emelkedő kötvényhozamok és az a kilátás, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve hamarosan elkezdi szigorítani monetáris politikáját. A tízéves amerikai államkötvények hozama a múlt héten 1,56 százalékon kéthavi csúcson is járt - írta az MTI.

Európában a befektetők optimizmusát nagyban csökkentette, hogy az euróövezeti éves infláció 13 éves csúcsra futott fel szeptemberben, és egyre növekszik a valószínűsége annak, hogy a magasabb infláció jó ideig kitart. Ráadásul a beszerzésimenedzser-indexek szeptemberben egy újabb hónapban tanúskodtak arról, hogy lassul az euróövezeti feldolgozóipar teljesítményének növekedése.

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben inkább csökkentek az árfolyamok hétfőn, mivel a kínai ingatlanszektort és a magas inflációt övező félelmek háttérbe szorították a kedvező amerikai makroadatokról és a Covid-19 betegség elleni új gyógyszerekről szóló híreket. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,21 százalékos mínuszban, 629,75 ponton állt közép-európai idő szerint reggel háromnegyed nyolc körül.

Tokióban 1,18 százalékos mínuszban közeledett a záráshoz az irányadó index, Sydney viszont 1,29 százalékos pluszban zárt. Hongkongban két és fél százalékos mínuszba taszította az irányadó Hang Seng mutatót az a hír, hogy a China Evergrande kínai ingatlanfejlesztő csoport a részvényei kereskedésének felfüggesztését kérte. Szöulban, Sanghajban és Sencsenben zárva tart a tőzsde.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken, de így is magas szinteken jár, miután szeptember hároméves csúcsokat döntött meg.

A decemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,16 százalékos mínuszban, 79,15 dolláron, míg a novemberi szállítású WTI 0,21 százalékos veszteségben, 75,72 dolláron forgott nyolc óra körül.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamait és szövetségeseiket, köztük Oroszországot magában foglaló, OPEC+ csoport szakminiszterei hétfőn döntenek a kitermelés növelésének üteméről.

Az arany ára emelkedik. Az azonnali jegyzésekben a nemesfém unciánkénti ára 0,04 százalékkal, 1761,01 dollárra, a decemberi szállítású aranyé pedig 0,16 százalékkal, 1761,20 dollárra nőtt a New York-i árupiacon.

Pénteken szinte kivétel nélkül csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek. London 0,84 százalékos, Frankfurt 0,68 százalékos, Párizs 0,04 százalékos, Milánó pedig 0,27 százalékos mínuszban, míg Madrid 0,04 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,42 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,45 százalékkal csökkent. Az euróövezeti gyűjtőindexek közül az EuroStoxx50 0,32 százalékkal esett.

New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 1,43 százalékos, az S&P 500-as mutató 1,15 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,82 százalékos pluszban zárt. A határidős indexek enyhe csökkenést valószínűsítenek a hétfői nyitásra.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!