Az FTSE EuroFirst 300 index változatlanul zárt, a Stoxx Europe 600 index 0,05 százalékkal emelkedett, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,68 százalékos nyereséggel fejezte be a pénteki kereskedést. Az európai gyűjtőindexek az ötödik egymást követő hetet fejezték be nyereséggel, ami a leghosszabb folyamatos emelkedő szakasz április óta - írta az MTI.

Az emelkedéshez több tényező is hozzájárult. Elsősorban a folyamatban lévő vállalati eredménybeszámoló szezon várakozáson felüli adatai. Emellett pénteken meglepően jó foglalkoztatási adatok jelentek meg az Egyesült Államokban, ami bizalmat keltett a gazdasági növekedés folytatódásával szemben. Szerdán a Fed jelezte, hogy nem kapkodja el a kamatlábak emelését. Hasonló jelzést tett az EKB elnöke is, mondván nem tervezik az eurókamat megemelését 2022-ben.

Londonban 0,35 százalékos nyereséggel zárt az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,20 százalékkal emelkedett, a CAC-40 Párizsban 0,76 százalékkal erősödött. Milánóban és Madridban egyaránt 1,02 százalékos indexemelkedéssel fejeződött be a tőzsdenap.

Az olaj ára emelkedett pénteken, de ezzel együtt is három százalék körüli heti veszteség elé néz. Az európai kereskedési idő végén a Brent nyersolaj ára 2,79 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 82,79 dolláron. A WTI ára 3,13 százalékkal ment fel 81,28 dollárra hordónként.

Az arany spot ára 1,18 százalékkal emelkedett unciánként 1812,80 dollárra, az eurót 0,01 százalékkal jegyzik erősebben 1,1555 dolláron.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!