A határidős indexjegyzések alapján a főbb árfolyammutatók, a londoni FTSE-100, a frankfurti DAX és a párizsi CAC-40 index 0,2-0,5 százalék erősödéssel nyithat.

Hétfőn nagy árfolyamveszteséggel fejezték be a kereskedést az európai tőzsdék az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek eszkalálódása miatt. Az Egyesült Államok a tárgyalások sikertelensége miatt a múlt hét végén 25 százalékra emelte 200 milliárd dollár forgalmi értékű kínai árucikk importvámját, amit Kína hétfőn hasonló lépéssel viszonzott.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx 600 indexek 1,10 és 1,21 százalék veszteséggel zártak hétfőn, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 1,22 százalékkal esett. Londonban 0,55 százalékkal zárt alacsonyabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 1,52 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 1,22 százalékkal csökkent. Madridban 0,78 százalékkal, Milánóban 1,35 százalékkal végzett alacsonyabban a tőzsdeindex hétfőn - írta az MTI.

Európában a nap vesztesei a kereskedelmi hírekre különösen érzékenyen reagáló ágazatok voltak, így az autóipari cégek és a bányavállalatok. Az autógyártók és beszállítóik árfolyamának alakulását tükröző alindex 2,7 százalékkal csökkent.

A bankszektor almutatója 1,6 százalékkal csökkent. A legnagyobb német kereskedelmi bank, a Deutsche Bank árfolyama 2 százalékkal, az UBS svájci banké pedig 2,1 százalékkal csökkent, mert megfeneklettek tárgyalásaik a vagyonkezelési üzletáguk egyesítéséről amiatt, hogy nem tudtak megegyezni abban, melyikük tartja ellenőrzés alatt az új, egyesített vállalatot.

A Thyssenkrupp német iparvállalat árfolyama pedig több mint 8 százalékkal esett arra a hírre, hogy európai acélgyártó egysége mégsem olvad össze a Tata indiai acélvállalattal.

Az olajár emelkedett, a Brent 0,31 százalékkal hordónként 70,45 dollárra, a WTI 0,21 százalékkal 61,17 dollárra ment fel. Az olajár emelkedése mögött ellátási aggodalmak állnak, az emelkedés mértékét azonban az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus korlátozza.

Az euró árfolyama 0,16 százalékkal 1,1240 dollárra erősödött, az arany ára 0,10 százalékkal 1300,45 dollárra csökkent, miután 1303,26 dollárnál egy havi csúcsot állított be.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!