Valamennyi vezető részvény erősödött, a legnagyobb mértékben az OTP, 13,57 százalékkal, de szép teljesítményt nyújtott a Magyar Telekom is 9,29 százalékos emelkedésével.

Az Equilor Befektetési Zrt. az MTI-nek küldött elemzésében kiemelte, hogy a pénzügyminiszter szerint a korábban vártnál nagyobb lehet a járvány miatti recesszió Magyarországon, Varga Mihály 3 százaléknál nagyobb gazdasági visszaesésre számít. A pénzügyminiszter szerint csak abban az esetben lenne reális a 3 százalékos csökkenés, ha a gazdaság május-júniusban újra tudna indulni. A kormány a héten felülvizsgálja korábbi prognózisát, ehhez a számítások még folynak. Varga Mihály azt mondta, tartani szeretnék a 3 százalék alatti költségvetési hiányt, de nem tartja tragédiának, ha átlépnék.

A monetáris tanács nem változtatott a kamatszinteken a keddi ülésén. Az MNB ismertette a hétfőn induló eszközvásárlási program részleteit: a vásárolható állampapírok futamidejére nincs korlátozás, de a jegybank elsősorban a 3 éves és annál hosszabb lejáratú állampapírokra fog koncentrálni, ezzel tudja laposítani a hozamgörbét.

Nincs időbeli vagy mennyiségbeli korlát, az első felülvizsgálatra 1000 milliárd forint elköltése után kerül sor. Limitet viszont meghatároztak, egy sorozatból maximum 33 százaléknyi értékpapírt vásárolhat a jegybank. A jelzáloglevél-vásárlási program esetében 300 milliárd forint után lesz az első felülvizsgálat, és 50 százalékban határozták meg a felső limitet.

A Standard&Poor's a héten pozitívról stabilra rontotta a BBB hitelbesoroláshoz kapcsolódó kilátást Magyarország vonatkozásában, prognózisuk szerint a hazai GDP idén 4 százalékkal eshet vissza.

A vezető részvények közül a Magyar Telekom részvényenként 20 forintos osztalékot fizet a tavalyi eredmény után, a fordulónap június 8. lesz.

A 4iG 22 forintos osztalékot fizet, az osztalékfizetés időpontjáról még nincs döntés, a likviditási helyzet függvényében, legkésőbb az év végéig fogják kifizetni.

A Richter 63 forintos osztalékot fizet, a szelvényvágás napja június 5. A Richter-Helm Biologics - a Richter és a Helm AG közös tulajdonú vállalata - pénteken bejelentette, hogy megállapodást kötött az Egyesült Államokban bejegyzett Inovio céggel fennálló gyártási partnerkapcsolat kiterjesztése céljából. A megállapodás tárgya az Inovio fejlesztés alatt álló Covid-19 elleni DNS-alapú oltóanyagának nagy volumenű bérgyártására vonatkozik. A Richterrel kapcsolatos hír az is, hogy a társaság bioszimiláris termékportfóliója újabb gyógyszerrel bővül, miután termékvásárlási megállapodást írt alá a Mycenac Biotech Inc. vállalattal az utóbbi által kifejlesztett reumatoid artritisz kezelésére szolgáló készítményre vonatkozóan.

A Raiffeisen Centrobank az OTP Bankra vonatkozó, 12 havi célárfolyamát 14 700 forintról 9700 forintra vágta, az ajánlás továbbra is tartás.

A héten az OTP-részvények ára 13,57 százalékkal emelkedett, csütörtökön 9540 forinton zártak, heti forgalmuk megközelítette a 48,74 milliárd forintot.

A Richter 5,03 százalékkal erősödött, a hét utolsó kereskedési napján 6890 forinton zárt, heti forgalma közel 9,72 milliárd forint volt.

A Mol ára 1,59 százalékkal nőtt a héten, csütörtökön 2042 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma mintegy 8,57 milliárd forint volt.

A Magyar Telekom árfolyama 9,29 százalékkal emelkedett, csütörtöki záróára 400 forint volt, heti forgalma közel 1,1 milliárd forintot tett ki.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!